Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Nöjespark i USA - med bibliskt tema

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 10.35
Nöjespark i USA - med bibliskt tema
(6:53 min)
1 av 3
Adam och Eva i näckrosdammen på Skapelsemuseet i St Petersburg, Kentucky. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Mark Looy var med och grundade Skapelsemuseet i Kentucky och är en av projektledarna för den nya bibliska temaparken "Ark Encounter". Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
3 av 3
"På den sjätte dagen skapade Gud dinousarier". Bibliskt budskap i souveniraffären på the Creation Museum. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Vår reportageserie från USA fortsätter idag till Kentucky i USA, en delstat som kämpar med hög arbetslöshet och krisande ekonomi. Men nu hoppas de styrande att ekonomin ska få hjälp på traven av en ny nöjespark - med bibliskt tema. Bakom projektet står en kristen grupp, som redan driver ett omdiskuterat bibelmuseum i Kentucky. Reportage av Ginna Lindberg. 17-timmen

Mitt i bibelbältet i norra Kentucky, ligger Skapelsemuseet, med en dånande motorväg på ena sidan, och böljande åkrar på den andra.

En brons-dinousarie står vid entrén, och inne i den stora museibyggnaden är det redan kö till biljettluckan. Här får besökarna uppleva Skapelsen - så som den beskrivs i Bibeln.

-- This is the Main Hall, säger Mark Looy, som är en av museets grundare och han visar mig runt bland porlande vattenfall, och mekaniska dinousariemodeller.

I ett rum finns två rörliga vaxdockor som föreställer Adam och Eva, de badar i en näckrosdamm, medan gamla testamentets budskap strömmar från högtalarna.

-- Lord God....

Skapelsemuseet är fullt av ljud- och ljuseffekter. Teknikchefen har rekryterats från Hollywood, berättar Mark Looy stolt.

Looy och hans kolleger är så kallade kreationister, som har en bokstavstrogen tro på Bibeln. De menar att Darwins utvecklingslära är påhittad, istället utgår de från att Gud skapade världen på sex dagar, precis som det står i första moseboken, och att skapelsen ägde rum för runt sextusen år sen:

-- We focus on the book of Genesis, because that is where the Bible is most under attack. We want to equip Christians to have answers to help defend their faith in an increasingy securalised world.

Museets mål är att sprida Bibelns bokstavliga budskap. Vi vill förse alla kristna med argument så att de kan försvara sin tro, säger Mark Looy.

Museet har blivit en publikmagnet för bibelintressade från hela USA. Sen premiären för fyra år sen har 1,5 miljon besökare varit här. Museet sprider också sitt fundamentalistiskt kristna budskap genom tv- och radiosändningar via moder-organisationen Answers in Genesis. Och nu planerar man nästa steg. Ett stort nöjesfält, som ska fokusera på en av de mest dramatiska historierna i bibeln, Noahs Ark.

-- It will be a themed biblical attraction.

På ett stort stycke åkermark några kilometer härifrån, i norra Kentucky ska en jättelik träbåt byggas upp, en kopia av Noahs Ark, säger Mark Looy. Besökarna ska få en konkret upplevelse av berättelsen om Noah, som fick i uppdrag av Gud att rädda sig, sin familj och jordens djur från syndafloden.

Temaparken ska inte bara bestå av en 150 meter lång båt, utan också av en djurpark - med djur i jämna par förstås. Ett Babels Torn ska också byggas, och en sorts sagotåg, där besökarna får färdas genom kända bibelhistorier, som "Egyptens tio plågor"...

Och så blir det souvenirbutiker, snabbmatsställen och utklädda skådespelare, som i alla amerikanska nöjesparker.

Mark Looy räknar med att parken ska bli både en religiös och en ekonomisk framgång. Niohundra nya jobb kommer att skapas, och det är något som välkomnas av både lokalpolitiker och boende i området: 

-- I live within 6 miles of the park. I am excited. Not only for the economy, but for the exhibit itself. Probaby mosty selfishly for the economy for the county.

Dorothy Coldwell bor nära den nya nöjesparken, och är mycket positiv till bygget - på grund av det religiösa budskapet säger hon, men kanske ännu mer för ekonomins skull.

Arbetslösheten i Kentucky har stigit till tio procent, och många har det kärvt ekonomiskt - ett tillskott på niohundra jobb är definitivt välkommet,

-- It will bring a lot of tourism and job to our area which is mostly rural.

Kentuckys styrande politiker tror uppenbarligen också på Noahs Ark. De är så positivt inställda att de beslutat ge temaparken en rejäl skatterabatt.

Noahs Arks Park kostar runt 170 miljoner dollar att bygga upp,  och grundarna får runt 40 miljoner dollar i skattelättnad- förutsatt att de når sina uppsatta publikmål.

Beslutet om skatterabatten har lett till skarp kritik från grupper som värnar om konstitutionen och den grundlagsfästa separationen mellan kyrka och stat.

Det är inte politikernas sak att sponsra en viss religiös inriktning, menar kritikerna, som kallat nöjesparken för ett "fundamentalistiskt Disneyland".

Men skattelättnaden har nu fått godkänt i domstol, efter juridisk prövning. Och i vår tas första spadtaget för arken och bibelparken.

– That will be wonderful, to actually see it on a real scale. It makes it more real, I think it helps to understand the Bible.

Marleeta Cheney är på besök från Arkansas, och en säger att hon längtar efter att få kliva ombord på Noahs Ark i Kentucky.  Det kommer göra det lättare at förstå Bibeln, tror hon, särskilt för barn

Och det är precis vad grundarna hoppas på. Visst ska temaparken locka med nöjen, säger Mark Looy, men det egentiga syftet är att sprida kristendomen, och att omvända eventuella icke-kristna besökare:

It will be fun. But we do have a serious message. Our goal with the non-christians is to see them saved. Or born again. We want them to recieve christ the saviour.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".