Sjöstedt - en taktiker tar hem spelet

Så ser då Vänsterpartiet ut att till slut få Jonas Sjöstedt som ny partiledare.

På många sätt ett klokt val: han är erfaren, han har haft stora framgångar i val (när han toppade listan i valen till EU-parlamentet fick Vänsterpartiet över 40 procent i Sjöstedts tidigare hemlän Västerbotten) och han är en person som många helt enkelt uppfattar som väldigt sympatisk.

Men bakom trivsamheten ryms också en fullfjädrad taktiker med absolut gehör för det politiska spelet.

Veckan före EU-valet 2004 fick jag ett tips om att Sjöstedt inte alls hade som ambition att sitta hela den femåriga mandatperioden i EU-parlamentet utan att han efter en tid skulle flytta till sin fru som bodde och arbetade i New York. Jag ringde och frågade. Sjöstedt svarade att det inte fanns några sådana planer. Han kandiderade för hela perioden. Det blev aldrig något radioinslag.

Två och ett halvt år senare lämnade Sjöstedt EU-parlamentet och flyttade – till sin fru i New York.

Och om det är så att Sjöstedt – vilket många anser sig veta ­– sedan länge haft planer på att bli partiledare har han nu spelat sina kort mycket väl.

Efter det dåliga valresultatet förra hösten var han snabbt ute och krävde först en extrakongress och sedan att partiet skulle införa delat ledarskap .

Sedan kritiken mot Ohly vuxit sig starkare meddelade Sjöstedt i januari i år att han själv kandiderade till att bli partiledare, men bara om Lars Ohly inte ställde upp till omval. Att utmana honom hade Sjöstedt tidigare sagt varit osolidariskt.

Ohly förklarade att han inte alls hade några planer på att avgå, men den process som nu satts i gång var omöjlig att stoppa. Stödet för Sjöstedt bara växte.

Och på Vänsterpartiets dag i Almedalen i juli flyttade han fram positionerna ytterligare och meddelade att han ändrat sig och skulle kandidera oavsett vad Ohly gjorde. Fler kandidater anmälde sitt intresse och några veckor senare var det bara för Ohly att kasta in handduken.

Och i januari väljs Jonas Sjöstedt till ny partiledare i Vänsterpartiet. 

Pontus Mattsson

Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista