Fredag 29 oktober

Programledare: Staffan Dopping och Kristin Göthe

Presidentval i Ukraina på söndag
Maria Persson-Löfgren berättar om ukrainarnas svåra vägval. Ska de satsa på nära band till mäktige grannen Ryssland eller börja vända sig åt väst och EU? 16.05

Tema: Krisen med EU-kommissionen
Idag skrev stats- och regeringscheferna från de 25 EU-länderna under unionens nya grundlag vid en högtidlig ceremoni i Rom. Men krisen med EU-kommissionen gör detta till en dämpad högtid. Och vilken framtid går den nya grundlagen till mötes? Vad händer om det blir nej när flera länder ska folkomrösta om den? Ca 16.15.

Chocksiffrorna om antalet civila döda i Irak
Hundratusen har dödats som en följd av den amerikanska invasionen, enligt amerikanska forskare som publicerar sina resultat i tidskriften The Lancet. Statsvetaren Jan Hallenberg kommenterar dödsantalet och trovärdigheten i rapporten. 17.00

Lång väg till kvinnlig presidentkandidat i USA
Det är lång väg till den dag då en kvinna kandiderar som president i USA, tror de flesta. Men vilka är hindren? Reportage från New York.

Sveriges Radios programregler
En programledare i Sveriges Radio ska vara opartisk, säger SR:s programregler. Men journalisten Göran Rosenberg kallar opartiskhetsbegreppet bisarrt. Han diskuterar med Ekochefen Staffan Sonning, mot bakgrund av den uppmärksammade ”valkarensen” som har drabbat Konflikts programledare Cecilia Uddén.

Fredagskrönika
Björn Elmbrant ägnar sin krönika åt USA-valets betydelse för Sverige.

Alkoholreklamen
Brukar du välja ett prisvärt vin efter tipsen som du får i din morgontidning? Är du säker på att det inte var en annons du såg? Alkoholreklamen är allt oftare lik redaktionell text. Lyssna på Anders Wennerstens reportage.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".