(S)äkert spel i mittzonen - än så länge

När Håkan Juholt valdes till S-ledare gick han redan från början på en vildsint offensiv mot regeringen och tappade pucken direkt. I sitt inledningstal utlovade han pensionsöverläggningar med facken vilket han snabbt tvingades retirera ifrån och efter det följde en vid det här laget välbekant historia.

Modo-supporten Stefan Löfven satsar som nyvald partiordförande i stället på att hålla pucken inom laget och bli varm i kläderna innan han går in i anfallszonen.

I både SVT:s Agenda och Sveriges Radios P1-morgon pressades han flera gånger på frågan om han vad han egentligen tycker om kärnkraften. Är det en bra idé att bygga nya kärnkraftverk eller inte? Som ordförande i IF Metall har han ju sagt just detta.

Löfven kröp i hop, krympte spelytan och höll fram Socialdemokraternas kompromisslinje om att kärnkraften ska avvecklas men utan att det hotar jobb och välfärd. En kompromiss så gyllene att både varma kärnkraftsvänner ( som flera LO-förbund) och övertygade kärnkraftsmotståndare (som kvinnoförbundet) kan fylla den med vad de själva önskar.

Löfven förnyar också kravet på att göra en bred energipolitisk överenskommelse med regeringen. Men om den också skulle innebära ny kärnkraft får Löfven inte bara problem inte bara i det egna partiet utan också med potentiella koalitionspartier. I dag sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att han inte kan tänka sig att Vänsterpartiet sätter sig i en regering tillsammans med Socialdemokraterna utan att också få inflytande över energipolitiken och att det för Vänsterpartiets del är "helt uteslutet" med ny kärnkraft.

Löfven håller pucken i mittzonen, men till slut måste matchen avgöras om så med sudden death eller med straffar.