Studio Ett tisdag 6 mars

Sverige planerar hemlig vapenfabrik i Saudiarabien

32 min

Som Ekot avslöjade i morse finns det långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom. Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av. I Studio Ett kan du höra . Efter att det långa reportaget sänts kan du chatta med reportrarna Daniel Öhman och Bo Göran Bodin.  16-timmen

Lena: De personer som läkt hemligt materiel borde väl ställas inför rätta ?

Daniel Öhman:

Det tycker jag inte. Folk har rätt att veta om sverige planerar att hjälpa saudiarabien bygga en vapenfabrik

16:29, 6 mars 2012

Maria Aros, Moderator: Hej och välkomna till chatten med reportrarna Daniel Öhman och Bo Göran Bodin. Daniel är på plats och Bo Göran kommer så fort han är klar med att intervjua Sten Tolgfors.

16:30, 6 mars 2012

Sara: Riktigt bra och viktig journalistik! Modigt och bra agerat av era källor! Har ni fått några signaler om att FOI eller regeringskansliet försöker efterforska deras identiteter?

Daniel Öhman: Nej inga sådana indikationer än. Men det är ju inte omöjligt att det kommer bli så, men om de gör det kommer vi att berätta det i radio

16:30, 6 mars 2012

Anna: Kan riksdagen (oppositionspartierna) stoppa detta? I så fall hur? Har Eu något att säga till om vid en sådan här affär och / eller måste Sverige informera EU om den?

Daniel Öhman:

Eftersom fabriken ännu inte är byggd och vi har berättat om den kommer det finnas stora möjligheter att stoppa bygget om ärendet hamnar i exempelvis exportkontrollrådet.

16:31, 6 mars 2012

Hmm: Är det nåt fel på Saudiarabien? Och borde detta land i så fall få bygga moskéer i hela Sverige?

Daniel Öhman: Problemet med saudiarabien är ju inte saudiernas tros inriktning det är väl utmärkt att muslimer kan få samlas och utöva sin religion. Problemet med saudiarabien är ju att de inte respekterar mänskliga rättigheter i saudiarabien...

16:33, 6 mars 2012

Lucidor: Tack. Gott jobb. Men: Blev besviken på intervjun med Carl Bildt. Kände inte ni till samarbetsavtalet? Var ni inte förberedda på Carl Bilds upplägg? Jag ville veta om utrikesministern tycker det är bra med en vapenfabrik i Saudi Arabien. Hur han ser på hemligstämpling av material. Hur han ser på förnekandet av samarbetet. Vilka fördelar utrikesministern ser med samarbetet. Vilka övriga länder han ser som presumtiva köpare av svensk kunskap inom vapentillverkning. Vad är er kommentar? Vet ni? Snälla berätta för oss som sitter just med en önskan om svar på dessa frågor.

Daniel Öhman: Precis de frågor vi ville ha svar på. Tyvärr ville utrikesministern inte svara på dessa frågor. Vi försökte få honom att svara i 20 minuter men vi kan ju inte tvinga honom att säga något mot hans vilja. Vi kände mycket väl till avtalet och har berättat om det i våra reportage.

16:35, 6 mars 2012

Citizen D: Hej, Intressant reportage. Ett par frågor och funderingar: - FOI:s GD och andra är antagligen tvungna att ljuga pga sekretess. - Har ni begått brott när ni hanterat och läst hemligstämplade handlingar (H/S)? Hur resonerade ni kring risker med detta? - Vad kan länder som Sverige har ett nära säkerhetssamarbete med (USA, EU) tänkas tycka om detta?

Daniel Öhman: Vi upplever inte att vi begått något brott. Problemet här är inte att vi talar om vad som står i handlingarna utan att projektet hållits hemligt.

16:37, 6 mars 2012

Beatrice Rindevall: Jag har två frågor; 1. Wikileaks pratade om att de skulle ge ut information som skulle skada den svenska regeringen, Sveriges anseende och även svenska företag. Det verkar däremot inte som att de är involverade i den här informationen, stämmer det? 2. Har ni några funderingar/kunskaper/spekuleringar rörande varför kontakten med Saudiarabien är så viktig?

Daniel Öhman: 1 Nej den här informationen kommer inte från Wikileaks. 2. Saudiarabien är en viktig handelspartner att hjälpa dem med vapenfabriken kunde leda till flera stora affärer.

16:39, 6 mars 2012

Maria Aros, Moderator: Det kommer in många intressanta frågor och Daniel Öhman försöker svara så fort han kan. För er som vill kommentera avslöjandet men som inte har direkta frågor går det bra att skriva i kommentarfältet nedan.

16:39, 6 mars 2012

<

trenander: Bra jobbat och ett bra reportage! Jag har tre frågor: 1. Vilken utkomst är det ni önskar av detta arbete, utöver att blåsa i visselpipan? 2. Det kan antas att människor och organisationer kommer att försöka dra nytta av det här för egen vinnings skull - hur förelsår ni att den vidare debatten hålls saklig, "vuxen" och konstruktiv? 3. Tänker ni jobba vidare på det här eller bedömer ni att er undersökande insats är avslutad. /Thomas @trenader

Daniel Öhman: Jag vill att folk ska få veta fakta så att de själva kan bilda sig en uppfattning om det är en bra eller dålig idé att hjälpa saudiarabien bygga en vapenfabrik. Om svenska folket inte vill ha en vapenfabrik såborde det ju vara bra info till regering och foi som slipper lägga ned onödigt arbete.

16:41, 6 mars 2012

Fråga sosseregeringen: Leni Björklund skrev under avtalet 2005. Ni måste ju prata även med den förra regeringen!

Daniel Öhman: Vi har pratat med Leni Björklund. Hon vill inte ställa upp på intervju. Men om hon ändrat sif får hon gärna kontakta oss.

16:41, 6 mars 2012

Henrik P: Hur kom ni detta på spåren från början? Var det ett tips?

Daniel Öhman:

Ja det började som ett tips i höstas. Sen har det varit ett långt och mödosamt arbete

16:42, 6 mars 2012

Ola B: Vilket år startade detta "projekt"?

Daniel Öhman: 2007

16:43, 6 mars 2012

En som vet: STTI leds av Dick Sträng och Generalmajoren Lars Frisk som fortfarande är anställd vid FOI direkt underställd GD Jan.Olov Lind.

Daniel Öhman: Han valde att själv släppa in oss och svarade självmant på våra frågor

16:44, 6 mars 2012

Jon: The Pirate Bay fälldes för medhjälp till upphovsrättsbrott. Om de svenska vapnen används för att döda civila i Saudi Arabien eller dess grannländer kan inte då Reinfeld och Tolgfors anhållas och dömas till medhjälp till krigsförbrytelser och mord?

Daniel Öhman: det låter som ett synnerligen svårt arbete för en åklagare att lyckas med det.

16:45, 6 mars 2012

mats: Varför ställer ni inte frågor till Socialdemokraterna? Dom startade ju verksamheten.

Daniel Öhman: vi ställer frågor till dem. Urban ahlin har varit med i flera inslag och vi har försökt få en intervju med förre försvarsministern Leni Björklund men hon vill inte prata

16:46, 6 mars 2012

Johan: Hur lång tid har ni jobbat med avslöjandet?

Daniel Öhman: sedan i höstas

16:47, 6 mars 2012

Bo: Spännande granskning men en sak förstår jag inte, regeringen skyller på sossarna för att samarbetsavtalet ingicks redan 2005 men vapenfabriken, som väl ändå är det mest upprörande och hittills okända, är det ett resultat av det ursprungliga avtalet eller något som har initerierats under den nuvarande regeringen? Hade varit intressant att höra Göran P. också...

Daniel Öhman: Ja det vore kanske intressant att höra göran persson. Men det är väl det som är knäckfrågan. Är det i enlighet med avtalet att hjälpa saudiarabien bygga vapenfabrik eller inte. Vi försökte få ett svar på den frågan både av statssekreterare Håkan Jevrell och utrikesminister Carl Bildt men de ville inte svara. Min kollega Bo göran bodin ställer just nu samma fråga till försvarsminister Sten Tolgfors. Vi får se om han får något svar.

16:50, 6 mars 2012

William: Att Sverige gör vapenaffärer med diktaturer är ju inget nytt. Så vitt jag förstår det är det bara krigförande länder vi inte ska handla med. Men jag undrar vad FOI har med saken att göra? Varför har de blivit anlitade för detta? Borde det inte vara något av de företag som tillverkar krigsmateriel i Sverige? Vad är det FOI gör som vi vanliga Svenssons inte förstår att de håller på med? Jag trodde de bara höll på med forskning för Sveriges försvarsmakt. Men det kanske är naivt?

Daniel Öhman: Fois roll håller på att förändras de är involverade i flera internationella samarbeten och söker nya inkomsmöjligheter. Projekt simoom kan bli en mångmiljardaffär och trygga verksamheten för en enhet på foi för flera år framöver. Saudierna har i sin tur inte kompetens att bygga fabriken eller ens upphandla fabriken på egen hand

16:51, 6 mars 2012

wellfunk: Mycket bra grävande journalistik! Finns det några tecken på att Sverige har ingått i liknande samarbeten med andra länder?

Daniel Öhman: Tack!
Vet inte men vi tar gärna emot tips om så är fallet.

16:52, 6 mars 2012

Nyfiken: Kringgå Vapenexportkontroll (-nämden?) ?? Vem skulle vinna på affären?? Bulvanföretaget bekostat av statliga pengar?? Många frågor. Bra journalistik.

Daniel Öhman: Tack!

16:52, 6 mars 2012

trenander: Har ni fått några idikationer på att det finns fler aktiva MOUs som inte är helt renhåriga?

Daniel Öhman: VI har inte granskat andra mous men om du hittar något som verkar anmärkningsvärt hör gära av dig!

16:53, 6 mars 2012

DG: guldspaden! men ni måste ställa förra sosseregeringen till svars. inklusive stödpartierna.

Daniel Öhman: Projektet inleddes 2007 så huvudansvaret vilar ändå på nuvarande regering. Men visst det finns en del frågor kvar att ställa till den förra socialdemokratiska regeringen också

16:54, 6 mars 2012

Signe: Hej. Bra knäck! Är det Radioleaks som genererat så här bra tips?

Daniel Öhman: Tack ! Nej det var inte radioleaks den här gången

16:55, 6 mars 2012

linn: jag hänger inte riktigt med. var det dom röda som inledde detta avtal men att nuvarande regering har tagit över arbetet och fortsatt???? jätte intressant btw. sverige behöver fler som ni

Daniel Öhman: Socialdemokraterna skrev ett allmänt avtal 2005. Men samarbetet kring vapenfabriken inleddes 2007.

16:56, 6 mars 2012

Maria Aros, Moderator:

Chatten håller på till klockan 17.05, fortsätt att ställa frågor!

16:57, 6 mars 2012

Loka: Varför är det så stor grej detta med att Sverige är med och ev. planerar bygge av en vapenfabrik därborta?

Daniel Öhman: Dels för att det är hemligt så folk inte fått veta. dels för att vi ger dem en kunskap som de inte tidigare haft. den kunskapen kan man inte ta tillbaka.

16:57, 6 mars 2012

Nemokrati: Jag frågade om inte regeringens verksamhet med att hjälpa Saudiarabien att bygga hemliga vapenfabriker kan öka terrorhotet mot Sverige, men ni svarar inte. Varför?

Daniel Öhman: Ingen aning tyvärr

16:57, 6 mars 2012

mats: Fel. Kontakter knöts och avtal knöts under sossarnas tid. Hjälp. Håll er till sanningen

Daniel Öhman: nej det är inte fel. vapenfabriken nämndes för första gången 2007

16:58, 6 mars 2012

Erik: Men det är väl inte brottsligt att ha samarbeten av dessa typer eller?

Daniel Öhman: Nej inte så länge som arbetet håller sig inom lagarna. Men det får andra titta på om det har gjort i det här fallet

16:59, 6 mars 2012

Petter: Bröt regeringen/myndigheten mot egna regler eller svensk lag när de skapade bolaget för att bygga vapenfabrik i Saudiarabien, eller är lag/riktlinjer på området så lösa att sådant här faktiskt är tillåtet?

Daniel Öhman: Det finns riktlinjer för bisysslor på FOI frågan är ju såklart om det här är förenligt med dem

17:00, 6 mars 2012

lin: vad säger folk i regeringen om detta. jag hann inte lyssna på hela radio programmet.

Daniel Öhman: går att lyssna på nätet och läsa alla reportage

17:00, 6 mars 2012

Daniel Öhman: Tack för alla frågor! Nu måste jag gå och jobba vidare med inslag som ska sändas i morgon. Lyssna gärna på p1 morgon och ekot i morgonbitti

17:01, 6 mars 2012

<

Maria Aros, Moderator: Då avslutar vi chatten för i dag, välkomna tillbaka nästa gång. Tack för intressanta frågor! Rapporteringen kring den planerade vapenfabriken i Saudiarabien fortsätter på sverigesradio.se/nyheter och i etern.

17:04, 6 mars 2012

#text=5000037#

#text=4999157#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista