Idrott förbrödrar. Ibland. Foto:Scanpix

1-0 till Sverigedemokraterna

Till slut gick oppositionspartierna med på att stå på samma sida som Sverigedemokraterna i en TV-studio, men på fotbollsplanen är det stopp.

Det är inte bara i Ukrania och Vitryssland som idrott och politik hör ihop, utan också på Kaknäs IP där den årliga fotbollsmatchen mellan regeringen och oppositionen snart ska äga rum.

Men oppositionen vill inte ha med Sverigedemokraterna i sitt lag utan vill att det ska vara ett rent röd-grönt lag som möter regeringspartierna.  På fotbollsplanen lever samhörigheten uppenbarligen fortfarande i högönsklig välmåga, trots att det politiska samarbetet för tillfället är avslutat.

I P1-morgon argumenterade Christer Adelsbo (S) med hetta för att SD i stället bör spela med regeringssidan, eftersom SD oftast röstar med regeringen, men inte heller det verkar vara aktuellt. SD ser sig självt som ett oppositionsparti och Anders Hansson (M), lagkapten i regeringssidans lag, avfärdar alternativet och kallar det hela för "sandlåda".

Jimmie Åkesson ser ut att få sitta på läktaren, men leder med 1-0 redan innan matchen börjat.

UPPDATERAD: Miljöpartiets Åsa Romson är öppen för att SD ska få spela i oppositionslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".