Åsa Romson och Gustav Fridolin. En bukett i höger hand, en i vänster hand. Bild: Sveriges Radio

MP mån om mittenposition

Halterna av koldioxod torde ha legat betydligt över gällande gränsvärden efter omröstningen om vinster för friskolor på Miljöpartiets kongress i helgen. Det blev inget förbud mot att ta ut vinst  och partiledningen som argumenterat hårt för den linjen kunde därmed släppa ur sig en tung koldioxidstinn suck av lättnad.

Nu står dörren fortfarande öppen, både åt höger och åt vänster inför de diskussioner som väntar om vilka partier som kan komma att bilda regering efter nästa val.

I drygt 50 kommuner styr MP tillsammans med den politiska vänstern, i drygt 30 kommuner med högern och i Karlstad  förde partiet efter förra valet parallella förhandlingar med båda sidor innan MP bestämde sig för att denna gång stödja de borgerliga.

För ett parti med den affärsidén - att samarbeta med det block som erbjuder bäst miljöpolitik - är det förstås helt avgörande att framstå som en attraktiv partner för båda sidor.

Kanske en och annan då drog öronen åt sig när Gustav Fridolin i gårdagens Agenda sade att han har två "vänsterfötter" (som förklaring till att han inte varit med i riksdagens årliga fotbollsmatch).

Det gäller att kunna spela med båda fötterna, särskilt för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista