1 av 3
-Som ung och nyrekryterad säger man inte emot, säger Gustav Seppelin Solli. Olyckan han var med om gav 55-procentiga brännskador. Foto: Sveriges Television, Luleå.
2 av 3
Robin Granlöf trillade ner från en stege när han skulle installera ett inbrottslarm. Han blev borta från jobbet i fyra månader. FOTO: Agneta Johansson.
3 av 3
-När man är ung så kanske man vill visa framfötterna. Man vill vara duktig på sitt första arbete, och då är det jätteviktigt att arbetsgivaren talar om vad man får och inte får göra, säger Cecilia Lindqvist, arbetsmiljöinspektör i Umeå. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
Studio ett tisdag 29 maj

Fler unga skadar sig på jobbet

9:53 min

I sommar ska Arbetsmiljöverket ut och inspektera arbetsplatser där ungdomar jobbar. Efter att ha minskat, så ökar nu antalet anmälda arbetsolyckor bland unga mellan 16 och 24 år. I snitt anmäldes förra året 10 olyckor om dagen till Arbetsmiljöverket av unga som skadat sig på jobbet. En av dem är Gustaf Seppelin Solli i Luleå som fick 55-procentiga brännskador och fick amputera åtta fingrar. Arbetsmiljöinspektör Cecilia Lindqvist i Umeå får ofta ställa krav till arbetsgivare att de måste ge unga en bra introduktion som varnar för de risker som finns på arbetsplatsen. Reportage av vår reporter Agneta Johansson. 16-timmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista