Halterna av det hormonstörande ämnet bisfenol A riskerar att öka kraftigt om man äter mycket konserverad mat. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.

Bisfenol A i konserver

Bisfenol A
16 min

Burkravioli, tonfisk och vita bönor serverat på plasttallrik med mikrat kaffe ur plastmugg så såg matsedeln ut för fyra av Svenska Dagbladet-reportrar som deltog i en vetenskaplig studie. I två dagar levde de på konserver för att undersöka hur det påverkade halterna av det hormonstörande ämnet Bisfenol A i urinen. Halterna steg raketartat för samtliga med ökningar mellan 2800 och 4 600%. Hör Bo Jönsson, professor vid Lunds universitets medicinska fakultet, Lena Ek, (C) miljöminister och Marie Söderqvist, vd Livsmedelsföretagen. 16-timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".