Alliansens partiledare. Tre har förlorat, en har vunnit. Foto: Scanpix

Små partier - stora problem

När de borgerliga partierna bildade alliansen på sensommaren 2004 hette det att "alla ska bidra, alla ska vinna" på samarbetet. Och även om också de mindre partierna fått igenom vissa hjärtefrågor så har vinsterna vad gäller väljare endast gått i en riktning: till Moderaterna.

I SCB:s senaste mätning av partisympatierna går både FP (5,5 procent), C (4,7 procent) och KD (3,7 procent) tillbaka från redan mycket låga nivåer och får tillsammans endast 13,9 procent av väljarstödet.

När alliansen bildades hade dessa tre partier tillsammans 24,2 procent (SCB november 2004 ). Annie Lööf - som av de egna betraktades som en kraftig vitamininjektion - har inte lyckats lyfta sitt parti. Lanseringen av Kristdemokraternas nya familjepolitik - som visserligen inte skiljde sig så mycket från den tidigare - har inte lockat nya väljare och inte heller Jan Björklunds nya skolpolitik har gett Folkpartiet ökat stöd.

Alla de mindre borgerliga partierna går bakåt och det verkar inte spela någon roll om det blåser höger- eller vänstervindar. När Socialdemokraterna under Håkan Juholt förlorade väljare var det Moderaterna som vann de väljarna och när Moderaterna nu tappar är det till Socialdemokraterna som de går. Väljarströmmarna går i mångt och mycket över huvudet på FP, C och KD.

Och tittar man på unga väljare, 18-29 år, ser det ännu värre ut: FP (4,4 procent), C (3,7 procent) och KD (1,1 procent).

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hade dessutom en alldeles för stor del stödröster i senaste valet för att partistrategerna ska kunna sova lugnt om nätterna. Runt var tredje C- och KD-väljare tyckte egentligen bättre om något annat parti, (SCB 2011 ).

Nog för att alla de mindre borgerliga partierna vant sig vid dåliga opinionssiffror genom åren, men så lågt som de nu ligger (sammantaget) har de inte gjort på mycket länge och ju närmare valet vi kommer desto mer lär nervositeten sprida sig.

I Folkpartiet och Centerpartiet har ungdomsförbunden föreslagit att de båda partierna slås samman och partiledarstriden i Kristdemokraterna hade till stor del grund i partiets låga opinionssiffror.

Fler uppseendeväckande utspel lär vänta om opinionsläget fortsätter att se lika dystert ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista