Vårdcentralerna prioriterar det som ger pengar istället för att gå efter behoven.Det visar den granskning som P1-programmet Kaliber gjort av vårdvalsreformen som infördes 2010. Arivbild: Nina Varumo/Scanpix.

Pengar före patientbehov

Det fria vårdvalet
15 min

I Stockholm finns det vårdcentraler där läkarna gör undersköterskornas arbete, som att exempelvis ta på patienter stödstrumpor. Anledningen är att ersättningen är högre om läkaren utför jobbet. Det är en av många effekter av Vårdvalet som infördes 2010. En annan effekt är att ersättningen är lika hög för en patient med förkylning som för en med hjärtsvikt. Det leder till att vårdcentralerna prioriterar enklare åkommer och gamla och multisjuka patienter kommer i kläm. En granskning som P1's program Kaliber har gjort av Vårdvalet visar att pengarna går före patienternas behov.I Studio Ett blir det debatt mellan Lena Hallengren, (S) och Barbro Westerholm, (FP), båda ledamöter i Socialutskottet. 16-timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".