Följ med på en annorlunda stadsvandring

6:32 min

Att odla sina egna blommor, grönsaker och frukter fast man bor mitt i stan, är en trend världen över. Men det finns faktiskt massor av gott och nyttigt som redan växer i våra städer, redo att plockas och avnjutas, helt utan arbetsinsats eller kostnad. Under parollen "den ätbara staden" anordnas i sommar stadssalladsvandringar i centrala Göteborg där den som vill får lära sig vilka blommor, blad och till och med ogräs som går att äta. Och flera av dem smakar dessutom riktigt gott. Reportage av Anna Nyström. 16-timmen

Här är några av de växter som Studio Etts reporter plockade och smakade på under stadssalladsvandringen i Göteborg, med tips på hur de kan användas:

Humleskott - goda i sallad

Unga lindblad - istället för salladsblad

Lindblommor - goda och vackra i sallad och efterrätt

Våtarv/nate - i sallad

Funkia - i sallad och wook

Ringblommor - kronbladen passar i sallad

Alla violer - blomman är god i sallad

Bokollon - ätes på hösten, liknar hasselnöt

Fläderblommor - till saft och te eller färsk i sallad

Fläderbär - till saft

Nässelblad - i soppa eller torkade i bröd

Nässelfrö - i bröd och gröt

Rosor - torkade i te, färska i sallad, mortlade med strösocker

Pilblad - Kokas mot huvudvärk

Groblad - i sallad

Grobladsfrö - i bröd eller gröt

Skräppa - gröna frön kan ätas i sallad, samt användas i bröd och gröt. Unga blad kan ätas på våren (smaka av så att de inte är beska)

Tusensköna - blommorna goda och vackra i sallad

Prydnadsapel - som förtjockningsmedel i sylt pga hög pektinhalt

Kärleksört - spröda växter passar i sallad

Rödklöver - den unga blomman är god i sallad

Svinmållans blad - färsk eller wookad, liknar spenat

Svinmållans frön - i sallad, bröd och gröt

Libstickans blad - till buljong och som krydda i matlagning

Blåklockor - blomman är god i sallad

Löktrav - pepprig smak i all slags matlagning

Tistel - skörda stammen innan blommorna slagit ut, skala den och ät rå eller tas rå eller smörstekt