Den Bulgariska ambassadören Svetlan Stoev besöker bulgariska bärplockare nära Tönnebro. Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix.
STUDIO ETT ONSDAG 25 JULI

Bulgarerna ska skjutsas hem

16 min

1500 bärplockare från Bulgarien befinner sig i Sverige utan möjlighet att försörja sig. Många säger att de har lurats att de skulle kunna jobba som bärplockare och enligt Uppsalapolisen finns det misstankar om både misshandel och hot om misshandel. Vid lunchtid idag kom beskedet att de strandsatta plockarna kommer att få åka hem till Bulgarien. Det var efter ett möte idag mellan Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev och utrikesdepartementets EU-enhet som beskedet kom att bulgarerna ska få åka hem i bussar finansierade av den bulgariska regeringen. Studio Ett:s reporter Anneli Enqvist har träffat några av bulgarerna som tagit sig till Humlegården i Stockholm.

Efterföljande samtal med Yoomi Renström (S), kommunalråd i Ovanåker i Hälsingland, som valde att hjälpa plockarna till den bulgariska ambassaden i Stockholm, Tommy Innala, vd Polarica i Haparanda och enhetssamordnaren på Crossroads Katarina Zebrowska. 17-timmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista