Våldet på Sinaihalvön

7:11 min

Egyptisk militär har inlett en offensiv mot rebeller på Sinai, efter helgens blodiga attentat mot gränsvakter. Stridsflyg och marktrupper dödade i natt ett tjugotal personer nära gränsen till Israel. Det är första gången sedan 1970-talet som Egypten genomför flygräder på Sinaihalvön. Efter Hosni Mubaraks fall har laglöshet brett ut sig på Sinaihalvön. En av vägspärrarna som anfölls under natten hade attackerats 28 gånger tidigare sedan det egyptiska upproret startade för 18 månader sedan, enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena. Samtal med vår utsände Johan-Mathias Sommarström.

Rättelse:

I påannonseringen av samtalet om Sinai sägs felaktigt att Egyptens attack var ett svar på vad som anses ha varit en israelisk attack mot egyptiska gränsvakter på söndagen. Det är militanta islamister som misstänks ligga bakom söndagens attack, och som var måltavlan för Egyptens flyganfall och marktrupper på tisdagen. Vi beklagar felet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista