Är det samma stämning i dag? Bild: Scanpix

Nålsticken fortsätter

Nästa helg har regeringen sin årliga kräftskiva på Harpsund. Men stämningen mellan de fyra regeringspartierna kunde onekligen varit bättre.

I Almedalen raljerade både Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund med varandra i sina tal och Annie Lööf sade att det saknas reformtempo i regeringsarbetet och att "det gemensamma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat."

Sedan bjöd hon in de andra partiledarna till sin hemby Maramö för att förnya Alliansen. En inbjudan som än så länge inte har besvarats.

Och i går, när försvarsminster Karin Enström hade svårt att veta om hon skulle kalla Saudiarabien för en diktatur eller inte var det viktigare för Folkpartiet (som bland annat vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien) att driva sin egen politiska linje än att värna om försvarsministern

"Det får inte råda någon oklarhet om att Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer", sade Jan Björklund. "Det är klart att det är en diktatur", sade demokratiminister Birgitta Ohlsson  och den utrikespolitiske talesmannen Fredrik Malm drämde till med: "Att inte vilja använda uttrycket diktatur är ungefär som att kalla en repsnara för en silkesvante" och lät nästan lika upprörd som Socialdemokraternas Urban Ahlin.

När de borgerliga partiledarna bildade Alliansen hemma hos Maud Olofsson i augusti 2004 fotograferades de framför en väggbonad i Centerledarens kök med texten "Det bästa vi har är varandra".

Frågan är om det gäller i dag också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".