För Sverige - i framtiden.

Socialdemokraternas modernisering - bättre lycka denna gång?

Socialdemokraterna ska nu inleda det "största förnyelsearbetet på 20 år" och modernisera partiet.

"Framtidspartiet" lyder devisen samtidigt som flera av de grepp som nu lanseras redan tidigare har prövats, med blandad framgång. 

Partiet ska få yngre företrädare, en fjärdedel av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år, är nu målet. Vid kongressen 2009 fattades beslut om precis samma sak, men målet uppnåddes aldrig.

Och redan 2001 antog Göran Persson SSU:s uppmaning om att hälften av alla riksdagskandidater skulle vara under 40 år. Också det ett mål som inte uppfylldes.

Partiledningen säger också att valberedningens processer ska bli öppnare, vad nu det kommer att innebära. Turerna kring valet av Håkan Juholt avskräckte många och det restes krav på större öppenhet nästa gång.

Men när Juholt avgick och det skulle utses en ny partiledare igen, dök det plötsligt upp en massa argument till varför det inte heller denna gång gick att ha en öppnare process. Argument som säkert kan dyka upp igen.

Valberedningens tidigare ordförande hette Berit Andnor. Innan Juholt utsågs talade hon om att de skulle arbeta så "brett och öppet sätt som möjligt" , i efterhand vet vi att det inte blev så även om Andnor själv har vägrat att berätta om hur valet av Juholt gick till.

Den nya ordföranden i valberedningen heter också Berit, Berit Högman, och är riksdagsledamot från Värmland. Också hon talar om att det ska bli öppna processer.

Om ambitionerna förverkligas visas först när det blir skarpt läge.

Som framgår här av intervjuerna i fredagens Studio Ett med Veronica Palm och Anders Johansson (ca 7,30 in i klippet) ser det ut att dröja innan Socialdemokraterna har så öppna partiledarval som Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade häromåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".