1 av 5
Ajzada Manapbajeva från byn Tamga i Kirgizistan drömmer om ett jobb i guldgruvan Kumtor. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 5
Melis Matkejevs son arbetar i gruvan och försörjer resten av familjen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
3 av 5
Vårdpersonalen i byn Tosor önskar att fler kunde få jobb i gruvan. Från vänster apotekaren Kalitja Kalmanbekova, barnmorskan Sonja Usenova och familjeläkaren Jingisbek Ajtmatov. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
4 av 5
Zjamal Esenkanova, ledamot i det lokala parlamentet, anser att landets ledare är inkompetenta. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
5 av 5
I byarna kring sjön Issyk-kul lever många av boskapsskötsel. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Kirgizistans stora guldtillgångar inte folkets

9:27 min

Efter självständigheten från Sovjetunionen för över 20 år sedan satte Kirgizistan sitt hopp till guldet. Och de rika guldtillgångarna har tagits till vara och blivit en viktig del av landets ekonomi. Men samtidigt är besvikelsen stor över att rikedomarna inte kommit folket till del. I höstas avlossades skott när en uppretad folkmassa försökte inta parlamentet. Sedan dess sitter en av oppositionsledarna häktad. Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén åkte till bergen och sjön Issyk-kul i nordöstra Kirgizistan, där landets största guldgruva ligger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista