Arbetssökande sitter vid datorer på Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

De osäkra anställningarna

8:22 min

Antalet unga i Sverige som har en osäker anställning ökar för varje år. Senast i förra veckan kunde man här i Sveriges Radio höra unga med osäkra anställningar som inte kan planera längre än till nästa dag. Den här växande gruppen har blivit en egen klass som dessutom är en samhällsfara, det menar den engelske ekonomiprofessorn Guy Standing. Standing är före detta chef för enheten för socio-ekonomisk trygghet vid FN:s Internationella arbetsorganisation ILO och han kallar den nya klassen för Prekariatet. Nu turnerar han över hela världen med boken "Prekariatet - den nya farliga samhällsklassen". Vår reporter Åsa Secher har träffat honom.

Dagens fråga: Hur påverkas ditt liv av vilken anställningsform du har? Vad spelar det för roll för dig om du är fast anställd, projektanställd, frilansare, egen företagare eller vikarie? Kommentera och berätta gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista