Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Studio Ett special:

Lyssnarkommentarer till politikernas förslag i specialsändningen om serien Det delade Sverige

Publicerat torsdag 6 december 2012 kl 10.08

Delar ur reportageserien Det delade Sverige återutsändes och lyssnarna fick samtidigt möjlighet att reagera på det det hörde. Publikredaktören Yasmine El Rafie tog emot synpunkterna, som går att läsa här. 

Yasmine El Rafie: Hej Allihop! Jag är Studio Etts publikredaktör för de två närmaste timmarna. Ämnet för dagen är att recensera de förslag som politikerna kommer med i dagens sändning som kör igång om en kvart. Jag komemr att liverapportera från sändningen och släppa in kommentarer och tweets från hashtag #Studioett som hör till ämnet.

Det är Sveriges Radios regler för kommentering som gäller, inte minst den om hets mot folkgrupp och att man ska hålla sig till ämnet. Målet är också att så många som möjligt ska ha möjlighet att komma till tals så nya röster kommer att prioriteras. Detta är första gången vi testar den här typen av rapportering. Ska bli spännande! Reglerna för kommentering hittar man här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3756&artikel=4136835

14:48, 6 December 2012

Kenan_Habul: RT @LindaThulin: #studioett har varit i Borlänge, Eskilstuna och Linköping. Bla. Idag följer vi upp reportagen med politikerutfrågning. ...

14:51, 6 December 2012

Johan: Ja detta kan bli väldigt intressant, kommer tyvärr inte kunna några egna frågor förutom första 25 min. Kommer det finns politiker ifrån samtliga partier på utfrågningen?

14:55, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Vi har med representanter från S, Mp, Fp, M och SD.

14:55, 6 December 2012

Johan: Tack! Någon särskild anledning till att de övriga inte är med? Har vissa tackat nej? Eller skulle det bli för många för er rent "tekniskt"?

15:00, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Du är inne på det - det hade blivit för många röster för studion med samtliga åtta men vi har försökt hitta en bredd av olika politiska delar, berättar producenten.

15:02, 6 December 2012

SR_StudioEtt: "Ett land där 'vi' & 'de' breder ut sig, så beskrivs Sverige av många vi mött". Lyssna på #Studioett's specialsändning: http://t.co/ioYRB4j0

15:02, 6 December 2012

sanning 2010: Varför är inte SD med i programmet?

15:07, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: De ÄR med i programmet - som jag skrev nedan.

15:07, 6 December 2012

Martin: Varför inte plugga nånting om man absolut inte får nåt jobb? Man behöver inte läsa i 5 år och bli läkare. Finns kortare, mindre teoretiska utbildningar också.

15:15, 6 December 2012

Margot D: Hur många lediga jobb finns, i förhållande till antalet sökande?

15:15, 6 December 2012

sanning 2010: Förmodligen inte i debatten - man har väl som vanligt spelat in ett inslag som deltagarna kan såga oemotsagt... Det är så väldigt tydligt.

15:16, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Vi kör live! Politikerna sitter här i studion.

15:16, 6 December 2012

Rikard: Är det verkligen bara jobbet som är lösningen?

15:16, 6 December 2012

Steffo: Varför betonar inte politiker i alla partier att världen knyts ihop mer och mer och att det innebär hårdare konkurrens och snabbare förändringar för näringsliv och samhälle och att det är skälet till att det är tuffare för ett välfärdssamhälle som Sverige. Istället verkar det som att fokus är på att folk själva ska lyfta världsekonomin ... jag föreslår stora offentliga satsningar på investeringar i innovativa små och medelstora företag så att efterfrågan ökar. Det är efterfrågan på arbetskraft som är nyckeln till framgång!

15:18, 6 December 2012

Daniel: Saningen som ingen vekar våga säga: lönerna behöver sänkas för ungdomar och enkla jobb. Facket arbetar framförallt för de som redan har jobb. Politiker av alla färger tror att det vore politiska självmord (kanske med rätta). Idag åker många unga till Norge och utför låglönejobb. Är det inte bättre att de kan göra det i Sverige. Det är ett grymt politiskt beslut att frånta unga och andra svaga grupper deras främsta konkurrensfördel: låg lön. Politikerna verkar hellre vilja att de ska vara arbetslösa. Ett låglönejobb är alltid bättre än att vara arbetslös, särskilt om man bor hemma. Vi har också trygghetssystem som kan fylla ut försörjningen för de som t e x har barn.

15:18, 6 December 2012

Gunnar: Läser just nu Sveriges Historia 1920-1965 och ser hur sossarna med Wigfors i spetsen lyckades besegra massarbetslösheten i början av 30-talet genom att satsa stora pengar på offentliga arbeten. Varför är detta inte möjligt idag?

15:18, 6 December 2012

Johan: Vilket stöd då? "Jobb coach projektet" verkar ju har varit ett fiasko? Konkret svar gärna ifrån (M)

15:19, 6 December 2012

asasecher: Studio Ett special om det delade Sverige. Just nu ett av Katarina Gunnarssons reportage. Lyssna här: http://t.co/qE6OWBw4 #studioett

15:20, 6 December 2012

SR_StudioEtt: Vi samlar upp era reaktioner på de förslag politikerna kommer med - tweets på #Studioett kommer in live på vår sajt: http://t.co/EtfrF9U8

15:21, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Hej! Jag var tvungen att lösa en grej med webben - nu är jag här på allvar, börjar liverapportera. Tänk på att denna diskussion gäller det politikerna säger i sändning, rent konkret, inte det man tycker i största allmänhet.

15:22, 6 December 2012

Ann Kristin: Den grupp som det handlar om är inte anställningsbara i normala företag. Vi har en byggfirma, och det minsta du behöver ärett B-körkort. Då kan du hämta prylar, göra enklare sysslor, städa, röja osv. Men kan du inte prata svenska ordentligt funkar det inte.

15:24, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Antalet SFI-elever som är analfabeter har fördubblats de senaste fem åren. Nu rapportering från ett SFI-klassrum i Borlänge av reporter Katarina Gunnarsson.

15:24, 6 December 2012

Toppbozz: Vi hör omedelbart rikspolitikernas lösning på allt: låt kommunerna lösa problemen. vad man glömmer är att kommunerna redan dignar under en jättebörda att hantera inte bara de arbetslösa utan också hemlösa, invandrare skola, äldrevård mm. På centralt håll är det såååå enkelt... "det är kommunernas ansvar, dom skall lösa problemet. Detta är i princip omöjligt när man kontinuerligt belastar kommunerna med bördor som man inte skickar resurser till. Man har väldigt liten kunskap om hur stora problem som finns inom många kommuner och... det är inte bara pengar det gäller. Det är inte bara pengar det är frågan om utan även att hitta tillräckligt med resurser för att hantera behoven.

15:24, 6 December 2012

Per: Reportagen kommer från socialdemokratiskt styrda kommuner. Då borde det väl vara möjligt att satsa i enlighet med s-politiken? Och visst har ,an ett eget ansvar, Kaplan, du klär begreppet ”inlärd hjälplöshet” i andra ord.

15:24, 6 December 2012

Ivan & co: Bravo , äntligen ett program ni inte gör mest åt er själva.Modigt,men tanke på att just Studio ett är en av den forum som driver mest drivande i kampanjer "Ta hit så många som möjligt till varje pris! I regel, lyckas de ändra avisnings beslut,när drevet sattes i gång.

15:25, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Kul att du gillar. Det vore roligt att höra ett exempel på när du tycker vi har drivit kampanj - inte något jag känner igen. Maila länk till studioett@sverigesradio.se så fortsätetr vi den diskussionen där.

15:26, 6 December 2012

Jerker : Det är mycket bra att ni tar upp detta med det delade Sverige. Men ofta i såna här sammanhang så handlar det om unga människor med liten arbetslivserfarenhet, ensamstående föräldrar och invandrarfamiljer och alla dessa är naturligtvis marginaliserade. Men vi finns också - två föräldrar med svensk bakgrund men utan och/eller havererad akademisk utbildning och som inte får pengarna att räcka. En av oss arbetar som undersköterska, denna i den poloitisa debatten så omhuldade yrkeskategori. Vi känner oss om möjligt ännu mer marginaliserade. Det är som om politiker och samhällsdebatörer tror att alla svenska barnfamiljer är medelklass. Det är så lätt för politikerna att hitta vad de anse vara orsaken till att de andra kategorierna har det illa ställt i Sverige - för de unga är det enligt Alliansen LAS-reglerna som hindrar dem från att få jobb. De ensamstående föräldrarna saknar helt enkelt en inkomst till och många menar att invandrarfamiljerna inte har integrerats tillräckligt i det svenska samhället. I verkligheten är llt mycket mer komplicerat. Men vi vanliga arbetarfamiljer som får ångest när snön kommer och det inte finns pengar till riktiga vinterkläder oss pratar man inte om alls.

15:26, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Tack för att du delar med dig!

15:28, 6 December 2012

svensson: viktigaste är att få stopp på det sanslösa inflödet och försöka få igång de som redan anlänt och även att avvisa de sk papperslösa sedan kan vi kanske få bättre ordning och reda på vårt land?! Skall vi skattebetalare stå för bidragsutflödet så måste vi åxå få säga vår mening!!

15:29, 6 December 2012

Rikard: Skönt att höra att det finns politiker som inte brottas med symptomen utan understryker orsaken till problemen. Bra Mehmet!

15:29, 6 December 2012

Rikard: Man kan inte skylla på den ekonomiska krisen. Då ska man inte vara med och kandidera till att leda ett land!

15:29, 6 December 2012

Gusser: Som orientering finns det jobb, bland annat som soldat. Det handlar om eget ansvar! Ta reda på vilka möjligheter som finns i stället för att sitta som fågelungar och vänta på att 'samhället' stoppar ner jobb i munnen.

15:29, 6 December 2012

vimarson: Skrämmande att hör att de gamla skall behöva tas om hand av de här hopplösa individerna som socialdemokraterna föreslår. Skäms.

15:29, 6 December 2012

Martin: Om man inte ens har gått klart gymnasiet kan man faktiskt inte heller klaga på att man inte får jobb. Lite får man helt enkelt ta sig i kragen.

15:29, 6 December 2012

Gambetta: Facket måste släppa strypgreppet om arbetsmarknaden. Låt de unga jobba med lägre löner, men låt skattesystemet anpassas så att de i princip blir skattebefriade.

15:29, 6 December 2012

Mats.: Vi pensionärer är den grupp som endast SD pratar om. Har någon hört Lövfen (Reinfelt Light ? Nämna ordet oensionär?

15:30, 6 December 2012

Lars-Erik Backman: Är det inte typiskt? SR och Ekot vågar aldrig låta någon Vänsterpartist medverka i såna här debatter. Allså en M, en S och en MP. Det är alltid MP som ska vara med.!Har inte detta att göra med att domflesta reportarna själva är miljöpartister?

15:30, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: I det här fallet blev det Mehmet Kaplan - men det var ingen agenda från vår sida, lovar.

15:30, 6 December 2012

Bo: Varför ta programtid med repris av reportagen?

15:31, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Vi försöker ta ett samlat grepp och en helhet - så att politikerna kan stälas till svars.

15:31, 6 December 2012

Mårten : Arbetslöshet är både ett samhälleligt problem och ett individuell problem för varje drabbad. Att det finns insatser för att rusta de som drabbas är bra, men påverkar trots allt bara marginellt antalet arbeten att söka.

15:31, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Tänk på att vi har regler mot personliga påhopp och förtal, de kommentarerna komemr därför inte släppas fram.

15:32, 6 December 2012

Bo: Var är SD politiker? Är ingen med?

15:32, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Jo de ingår i gruppen politiker som är med i timme två!

15:32, 6 December 2012

RMG49: Sätt krattor, sopborstar, målarpenslar,motorsågar, röjsågar och en långrad andra verktyg i händerna på de sysslolösa och sätt folk i arbete. Om man vill förebygga kriminalitet ,våld, och skyhöga samhällskostnader ja då måste man sätta folk i arbete på detta sätt, det blir mycket billigare på alla vis.

15:32, 6 December 2012

Ingrid M Ringström: Lyssnar på programmet ..... Tänka sig att Studio Ett tillåter kommentarer idag. Varför ska svenska gamla och sjuka personer (vårdkrävande) inte kunna få träffa människor som talar vårt språk?

15:32, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Hej! Vi har en artikel för kommentering varje dag men det kräver resurser. Idag har Studio Ett kunnat låna in mig ett par timmar som en extraresurs från avdelningen för Digitala medier.

15:33, 6 December 2012

Johan Wargclou: Släp prestigen politiker! Istället för att sitta och försöka framstå i bra dager för att få röster, erkänn att ni har misslyckats!! Man hör bara vi gör det och ni vill bara göra det. Man använder statistik åt höger och vänster för att bevisa att man har rätt och de andra fel! ofta används samma statistik av parterna från båda sidor av politiska spektrat att visa att just dom har rätt och är bäst. Känns som om politikerna är mer upptagna med att framstå i bra dager och att ha rätt än att kunna släppa prestigen och erkänna att: Vi har misslyckats.

15:33, 6 December 2012

Simon: Jag blir så trött. Alltid dessa åsikter om att de arbetslösa ska jobba inom den offentliga vården, alla är inte lämpade för det. Är arbetslös, kille, mitten på 20, gymnasieutbildning men ingen erfarenhet. Vad finns för mig? Min grupp prioriteras inte. Vi finns inte. Jag vill hitta ett jobb! Jag vill flytta till där det finns jobb och då tänker jag utomlands men då behöver jag pengar och pengar får jag från ett jobb.. Som sagt jag blir så trött på dessa politiker som har fastnat i sitt repetitiva tänkande likt en gamma skiva. Kan lägga till att inte heller jag går till arbetsförmedlingen då jag inte får något stöd därifrån. Jag är citat: "Inte prioriterad då jag har en gymnasieutbildning".

15:34, 6 December 2012

Susanne : Samhället har svikit dessa killar. Skolan har inte resurser att fånga upp dem. Ingen talar om för dom att de inte får jobb utan fullständiga betyg. Och nu finns ingen på kommunen som kan fånga upp dem. Kommunerna behöver resurser istället för skattesänkningar.

15:34, 6 December 2012

Johan: Jag driver en restaurang. Två nyheter har gjort att vi har anställt mer personal än tidigare. 1. Restaurangmomsen har skapat 1.5 tjänst på vårt företag 2. Den halverade arb.avgiften gör att vi helst anställer just unga men med rätt utbildning och inställning Med vänlig hälsning, Johan

15:34, 6 December 2012

Simon: Ett förslag hade varit (som jag hade velat sett) är en ökad satsning på ungas företagande. Som det är nu behöver man pengar för att starta ett företag - unga som jag som inte har dessa pengar men idéer men det finns inga möjligheter för oss att förverkliga dessa.

15:34, 6 December 2012

Anders: I Sverige pratar man inte om bristen på arbetsgivare. Vi pratar SKATT, SKOLA, SFI, ROT, RUT, LAS och A-Kassa. Varför? För jobbens skull?

15:35, 6 December 2012

Jan Birger: Hej! Jag vill ge ett tips eller snarare 2. Det finns ett stort antal hyresvärdar som missköter sina fastigheter. Låt stat och kommun överta dessa . Anställ ett antal vuxna inom byggsektorn som blivit arbetslösa och låt sedan ungdom som är arbetslösa med dålig skolunderbyggnad, ingå i ett projekt som lär dessa ungdomar ett hantverk som nu är ett bristyrke Dagen delas i teoretiska studier och att lära sig hantverket av duktiga hantverkare och att som ett plus lär de sig den subkultur som finns på en arbetsplats. I bäst av världar kanske ungdomarna kan få en egen lägenhet som de varit med om att renovera

15:35, 6 December 2012

Rikard: Det snackas om att arbetslösheten är hög men frågan är inom vilka yrken? När vanliga Svensson inte vill smutsa ner sina händer så är det så att många invandrare är beredda att ta vilken skitjobb som helst. Men när ämnet segregation uppdagas så är många snabba med att kommentera hur många flyktingar vi tar in. Lägg ner nu! Vi behöver varenda en...

15:35, 6 December 2012

Ann: Jag är egen företagare. Varför sänker inte Sverige arbetsgivaravgifterna och momsen rejält och generellt för alla företag i hela landet? Det skulle ge massor med nya arbetstillfällen. Arbetslösa personer i alla åldrar skulle förvandlas till förvärvsarbetande skattebetalande glada människor.

15:35, 6 December 2012

johansson: Frågan är varför "importera" problem när vi redan har och får i skenande takt och då tänker jag särskilt på alla analfabeter från främst MENA?

15:36, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Hej! Ditt påstående stämmer inte. Analfabeterna kommer inte från främst MENA. Nu återgår vi till politikernas fröslag. Lyssnar ni på sändningen?

15:36, 6 December 2012

Arizon: RT @VJonasLundgren: Djupt ironiskt i att #studioett inte har med någon som förespråkar arbetstidsförkortning i sin studio och diskuterar ...

15:36, 6 December 2012

VJonasLundgren: #studioett har enögt bjudit in politiker som utgår från att det finns "naturlig arbetslöshet" och ingen förespråkare av 6timmarsdag. #svpol

15:37, 6 December 2012

robin_ost: Rekommenderar starkt pågående studio ett special om det delade Sverige. Reportage utifrån landet varvat med partidebatt. #sr #Studioett

Yasmine El Rafie: Och livediskussion på sajten!

15:37, 6 December 2012

JanLindblom: #studioett Ni på p1 är bra med era frågor fortsätt ni är på gång ...:))

15:37, 6 December 2012

Cilge: RT @SR_StudioEtt: "Ett land där 'vi' & 'de' breder ut sig, så beskrivs Sverige av många vi mött". Lyssna på #Studioett's specialsänd ...

15:39, 6 December 2012

Toppbozz: Samma sak igen, ge mer pengar men stödet i dag för t-ex nyanlända är 2 år sedan får kommunerna själva bekosta de kommande 5 åren (i snitt) inna de kommer i arbete. Detta orkar inte alla kommuner med i dag. Det saknas kunskap centralt om hur det ser ut i kommunerna

15:39, 6 December 2012

Rikard: Om man ska välja vilka flyktingar som ska få komma hit har man missförstått innebörden av solidaritet och hjälp. Löjligt att man överhuvudtaget kan tänka på det.

15:40, 6 December 2012

Ann: Vad sägs om att skippa krånglig administration för Rut och Rot och istället sänka arbetsgivaravgifter och moms för allt arbete i hela landet?

15:40, 6 December 2012

Anna-Karin: Det verkar som politikerna tycker att jobba inom äldreomsorgen är hur lätt som helst! Hur ska de äldre svensktalande få rätt vård, när de som ska vårda inte förstår språket och alla de nyanser som finns? Vilka missförstånd kan det inte bli! Jag kräver att efter ett långt yrkesliv och skattebetalande få en svensktalande vård! Nysvenskarna kräver ju att få äldrevård på SITT språk!!

15:41, 6 December 2012

Arbete åt alla?: Man ska inte glömma att det inom alla arbeten så finns det en rad arbetsmiljölagar och miljölagar. För dem som inte kan svenska är det svårt att ta till sig denna lagstiftning som finns till därför att det finns behov. Inom alla arbeten hanteras kemikalier, på många håll hanteras maskiner som är farliga om de hanteras fel mm. Jag anser att alla människor har samma värde men jag vill inte få vård och omsorg av någon som jag inte kan tala med och dessutom lita på att den andra verkligen förstår vad jag säger.

15:45, 6 December 2012

Elefantmannen: Varför är det avgift på arbete? Arbetsgivaravgift. sänk skattetrycket till ca 30 % som i Kanada. Idag har vi löjligt högt skattetryck ca 45 %, bara Danmark har högre.

15:45, 6 December 2012

Rikard: Tack för ett bra program!

15:45, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Vad kul att du gillar!

15:45, 6 December 2012

Gambetta: Bra Studio Ett, för att ni gör det här programmet! Något oväntat i dagens situation. Men det är oerhört viktigt med den genomslagskraft, som public service har. Hoppas att ni numera, i fortsättningen, tar våra riktigt stora framtidsproblem på allvar.

15:46, 6 December 2012

Elisabeth: Alliansen måste förstå att denna arbetskraftsinvandring vi har haft under deras regerande är förödande för just de grupper som programmet handlar om idag (unga arbetslösa, invandrare som är analfabeter etc). Ta ex från i helgen då P-1 Kaliber lyfter fram bedrägerierna med två chefer hos McDonalds där vi nu vet att McDonalds bara i år begärt 170 arbetstillstånd för arbetskraftsinvandring. Detta kan ju oppositionen se till att utreda hur många som kommit hit som tar jobb från de arbetslösa vi redan har i Sverige!!! 70-80.000 ungar svenskar har tagit sig till NOrge och de allra flesta har tagit sig ifrån arbetslösheten här hemma. GP skrev för ngra år sedan hur 17 svenska ungdomar bodde i en 5-rummare i Oslo med ett badrum o på endast madrasser. Detta gör det för i Sverige får de varken jobb el lägenhet!!! Vakna upp Alliansen o ta bort arbetskraftsinvandringen! Den har ju också lett till stora bedrägerier som Uppdrag Granskning uppmärksammade i ett program i våras. Bara i Södertälje hade 500 lurats hit av bedragare som tagit pengar av dem som kom och sedan fanns det inget jobb här. Dagen efter hade arbetsmarknadsutskottet en "hearing" och inte ett ord nämndes om dessa tusentals bedrägerier som pågick o pågår runt om i landet.Sedan måste de som arbetar med våra barn, äldre och handikappade kunna tala o förstå svenska och som ni visat i programmet är detta en gigantisk uppgift för kommunerna som de ej klarar av idag med alla analfabeter som kommit sista tio åren. USA o Kanade accepterar inte analfabeter i sin invandringspolitik så inte undra på att somalier lyckas bättre i dessa två länder. Detta skrivs eller hörs inget om i Sverige genom media.

15:47, 6 December 2012

Anders igen: Varför? I Sverige utbildar vi människor till passiva löntagare, inte till aktiva företagare. Passivitetgaranti. För samförståndsandans skull! I Sverige satsar man på fler arbetslösa och glada jobbcoacher. Coacher som hjälper coacher som coachar sig själva. För din skull? I Sverige får storföretagen skattepengar till forskning för att rädda jobben. Produktionen sker i lågprisländer. För börsvärdets skull?

15:47, 6 December 2012

Magnus B: Underbart att både M och S ställer sig bakom MPs Kaplans förslag.

15:48, 6 December 2012

Simon: Det jag önskar mig mest är en chans att få visa vad jag kan, låt mig/oss pröva på olika yrken, släpp in oss i arbetslivet. Jag vill jobba - inte studera för att få pengar till att överleva. Jag vill göra rätt för mig! Och myten om att ungdomar inte vill ha skitjobb kan jag personligen ta död på.

15:48, 6 December 2012

Johan Wargclou: Det ä r svårt att göra något åt arbetslösheten och utanförskapet så länge kapitalismen och dess följder får härja vilt!! Spara, spara, spara, skattesänkningar, på skattesänkningar utförsäljning av offentlig verksamhet som ger lägre personaltäthet samt skattepengar som var menat att gå till vård, omsorg och skola hamnar i div skatteparadis och i riskkapitalbolag.

15:48, 6 December 2012

Ingrid M Ringström: Varför är finns inte någon Sverigedemokrat med i programmet?

15:48, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Som jag skrev tidigare - jodå, i timme två!

15:48, 6 December 2012

Carlsson: Frågan om arbetslöshet/sysslolöshet kommer att fortgå så länge 'ekonomin' är upplyft till religion istället för ett verktyg som medborgarna kan använda. Eftersom 'ekonomerna' tillskansar sig merparten av det gemensamma värdet av 'ekonomin' kommer vi att få flera arbetslösa!!

15:50, 6 December 2012

vimarson: De här politikarna som sitter i studion tar på sig ett oerhört stort ansvar som förordrar en i stort sett fri invandring. De sliter vekligen sönder Sverige. Sjukvården går på kryckor, förskolorna är överfulla, kriminaliteten ökar och oerhörda pengar går till invandringen.

15:51, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Inte alla håller med om att invandringen har en nettokostnad: http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576

15:51, 6 December 2012

Jan Berkeskär: Vaarför i hela världen får inte V och SD vara med i denna diskussion. Totalt meningslös diskussion där debattörerna slår varandra i huvudena med statistik och siffror som ingen kan bemöta, allt för att egen argumentation skall verka stark. Återkommer till att journalister, politiker i flera år sagt att det bara är av godo att det kommer flera människor och att dessa har med sig sin kultur och med denna berikar oss svenskar. Har detta varit fel! I så fall varför har det då sagts och sägs!!

15:52, 6 December 2012

Johan Rydell Sporre: Ta upp åldersdiskrimineringen hos bemaningsföretag. Att försöka få ett jobb av dessa som 50+ är totalt meningslöst att ens försöka. Man får inte ens ett svar eller i bästa fall "Tack för ansökan........ sedan inte ett ljud. Att myndigheter använder sig av dessa bolag är en stor skam och detta borde politikerna inse. För att lyckas få ett jobb hos dem, ska man vara 25 år, ha 30 års erfarenhet och vara glad för 20.000/månad.

15:52, 6 December 2012

RMG49: Bra talat Carlsson, det man talar om är orsaken till det man talar om här i P1

15:52, 6 December 2012

Gunilla Carlson, Junsele: Rosa och Katarina Taikon (var analfabeter) och fick sin bildning på folkhögskola. Jag räddades på en sådan. Innan skolan var bunden av kursplaner utan kunde starta där eleven var. Skolan fick mig att känna mig duktig och intresserad genom. allmänbildning i kombination av kultur i två år. Sedan kom studiemotivationen. Ge folkhögskolorna tillbaka deras unika grundval och ge de unga möjlighet att gå där.

15:52, 6 December 2012

Karin: Hej, angående det svåra att lära sig svenska när man kommer hit och inte får nåt jobb. Och så får man inget jobb om man inte kan svenska. Det är ju ett evigt moment 22. För att lära sig språket tror jag att man behöver någon att prata med. I väntan på att något magiskt ska hända så att jobb-situationen löser sig kan ju ett förslag kan ju vara att människor som redan bor här och kan prata svenska typ beger sig till närmaste SFI-skola och frågar om det är någon som vill öva på att prata. Alltså helt enkelt säger "hej och välkomna kan jag hjälpa till?". Så kan de som behöver lära sig svenska få någon att snacka med + att det är mycket lättare att få jobb om man har nån form av kontakt med folk som är etablerade. Jag har jobbat i en organisation som heter Tamam och där har det visat sig funka väldigt bra att bara fösa ihop nyanlända invandrare och folk som har bott i Sverige längre. Kära svenskar: Sträck ut en hand och bjud till lite!

15:53, 6 December 2012

RMG49: I grunden så brister det i kompetens. Vi är ett högteknologiskt tjänstesamhälle, det säger vi själva. Hur i fridens namn ska man kunna sätta Somalier till exempel, i arbete som har 1.5 år i genomsnitt i skolgång. Det finns ju inga jobb till oss som redan varit här sedan länge. Jag saknar att ingen diskuterar orsakerna till varför alla flyr. Ingen verkar se roten till det onda.

15:53, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Kanske missade du Katarina Gunnarsson reportage nyss som tog upp just den här frågan? Du hör det här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5370514

15:54, 6 December 2012

Eskil: Bra program! Änligen våga någon ta up det om alla pratar om: det finns inga jobb Jag tillhör 50+ och det är inget företag som är intesserad av mig, trots bra utbildning och låg erfarenhet. Hur ska vi då förvänta oss att invandrare ska få jobb? - Vi måste stoppa invandringen tills arbetsbehovet hunnit ikapp och också vi 50+ fått jobb, inte bara ungdomen.

15:54, 6 December 2012

Gusser: Simon, svaret finns längre ner. Hoppa på det och testa!

15:54, 6 December 2012

Maria Granberg: Fråga: Räknas ungdomar arbetslösa från 15 års ålder? Om ja, varför.

15:54, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Jag vet faktiskt inte - någon här?

15:55, 6 December 2012

Maria: Har jobbat mycket med analfabeter och lågutbildade. Många utan jobb efter flera år i Sverige. Många hemma med barn år efter år utan jobb. Många omotiverade och kvar i SFI flera år. Många kvar bland de sina i samma språkgrupp utan att utveckla det svenska språket. Det är sen länge dags att ta tag i denna fråga. Jag blir uppriktigt orolig över de bristande kunskaper i svenska många uppvisar och icke godkända betyg i kärnämnena efter grundskolan. Trots att många gått hela grundskolan här. Det är för lite insikt i ett skenande problem. Bra att ni diskuterar detta!

15:55, 6 December 2012

Amanda: Visst, hon hänger inte med verkligheten, moderaten i programmet. Låt henne delta tex Fas3 verksamheter i kommuner. Kommuner använder Fas3 deltagare som ordinarie arbetare i sina verksamheter, inte ens handledare är på plats. Och Arbetsförmedlingen bekräftar att så får man göra!? Sen ungdomar som är så desperata att de har förlorat all tro på framtiden och politiker och dess handlings förlamning samt att politiker ljuger om förhållanden i arbetsmarknaden. De försöker mata oss väljare med lögn efter lögn. Därmed skadar minoritets regeringen representanter hela landet och dess invånare på decennier framåt. Skamligt för "världens mest demokratisk land med världens bästa finansminister"????!!!! Fy fasiken, man blir spyfärdig.

15:55, 6 December 2012

Kerstin Juneberg: Det är ingen ny situation med kvinnor som inte kan läsa/skriva - det kom massor med turkiska kvinnor på sjuttio/åttiotalet och de fick inga jobb heller. Håll fast vid frågan om det faktiskt inte finns jobb!!! Delta inte i at lägga skulden på individen!

15:55, 6 December 2012

Amin: Det måste gå att definiera vad som är för hög invandring och inte. Givetvis är det inte en specifik siffra, eller ens per capita. En för hög invandring borde rimligtvis vara när det inte finns en rimlig chans att skapa goda förutsättningar för de som kommer hit? Oavsett antal. Vi missar också det globala perspektivet, hur går det för de åtskilliga miljoner människor som aldrig lyckades ta sig till Europa och Sverige? Vi använder människor som lagervaror i det här landet i väntan på att gamla ska pensioneras. Humant, I think not.

15:56, 6 December 2012

Martin: Tycker SR ska ha beröm för att dom tillåter inlägg från lyssnarna. Tror många känner att de inte får komma till tals i många samhällsdrågor nuförtiden. Därför tror jag sajter som avpixlat har växt så den senaste tiden.

15:56, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Tack! Gör vad vi kan men det är ett jättetryck just nu!! Kul samtidigt, såklart! Ska försöka lyfta fram så många kommentarer som möjligt i slutet på sändningen.

15:56, 6 December 2012

Ann: Skattetrycket är högre än 45 %. Det är 65-70%. Inkomstskatt ca 30 %, sociala avgifter 30 och moms 25 %.

15:56, 6 December 2012

RMG49: Tack Eskil !

15:56, 6 December 2012

Inger Persson: Öppna "öppna Hus" där det finns företrädare från arbetsförmedling och kommunens vuxenutbildning samt erfarna och duktiga studie- och yrkesvägledare. Igår genomfördes en konferens i Blekinge med Region Blekinge och företrädare för länets kommuner (Blekinge har en hög arbetslöshet och Karlskrona 28% unga) men inte någon från arbetsförmedlingen var där!! Det måste kosta pengar att ge människor utbildning och arbete. Den kommunala vuxenutbildningen kan ge väldigt mycket men iallafall vår kommun Karlskrona har måst säga nej till många för att det inte finns pengar (enl alliansen som styr här). Vi måste kunna ge grundläggande vux i större omfattning Nu kommer många som är analfabeter och de blir kvar i försörjningsstödet. Ge aktivitetsstöd under åtminstone 2 år!! Men framför allt bryt upp stuprören mellan arbetsförmedling/arbetsmarknadsverk och utbildningsdepartement och se till att alla nu samarbetar!! Det är ju katastofalt att vi bara "pratar" när vi istället behöver ställa krav på samhällets instanser. På sikt behöver vi t.ex. anställda i äldreomsorg som har annat språk än svenska där är en utbildning. Vi måste också jobba mycket med uppsökande verksamhet och de unga måste förstå att utbildning lönar sig och är förenat med krav! Kommunerna måste få mera resurser= pengar och arbetsförmedlingen måste avkrävas samarbete Det finns i alla regioner (tror jag) kompetensplattformar där man analyserat behov på arbetsmarknaden De måste genast dateras upp och samarbete måste intifieras med näringslivet och de fackliga organisationerna! Från prat till handling! skriver Inger Persson ersättare (s) i Utbildningsnämnden Karlskrona

15:57, 6 December 2012

Kommunal chef Uppsala: Jag har varit chef i många år och anställt mängder av omsorgspersonal. Det går inte att klara de krav vi ställer nu på dokumentation, läkemedelshantering, rapportering m.m. om man inte har mycket goda kunskaper i svenska. Jag är också mycket noga med att personal ska ha utbildning. Det är numera så "tight" för medarbetarna att hinna med sina uppgifter att det kan vara mycket stressande med kollegor som inte klarar kommunikationen på ett bra sätt. Budgeten i år tillåter bara att avlöna medarbetare som presterar bra. Men, jag har anställt många med utländsk bakgrund som har funkat otroligt bra och varit jättefina medarbetare. Sign. Uppsalachef

15:57, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Elefantmannen - reklam är inte tillåtet här, men publicera gärna om din kommentar utan bloggreklam!

15:58, 6 December 2012

RMG49: Många säger att det är Bankerna som är problemet

15:58, 6 December 2012

Martin: "motiverande insatser"? Är inte viljan att få jobb tillräckligt för att ta en utbildning? EGET ansvar, hallå?

15:58, 6 December 2012

tack för ordet: Jag är inte ett dugg mer orolig över situationen idag än för flera år sedan. Det gäller för min egen situation, men också familj och hela samhället. Jag tror inte på politikerna, att de faktiskt ser vad behövs göras, iallafall inte sjuklövern, men sd är ingen självklarhet heller, det är upp till bevis! Det är inte bara invandrare som är marginaliserade, det finns en svensk underklass och medelklass som inte får sina behov mötta utifrån deras situation och unika behov- det behöver inte alltid handla om resurser i form av pengar, det kan handla om att de olika myndigheterna samarbetar bättre, att man ser över systemet som helhet och frågar sig vad det är man vill uppnå med olika regelverk..... Som sagt, bekymrar mig inte mer än innan, ni politiker får babbla på bäst ni vill.... Lycka till och planera väl för framtiden när ni står utan riksdagsplats!

15:58, 6 December 2012

akademiker: Sanningen är att politiker och arbetsmarknadens tjänstemän i Sverige lever i en helt annan värld än alla som är arbetslösa. Sluta prata om arbetsförmedlingen som en trygghet att vara inskriven i. De gör inget annat där än att administrera. Det står inte ens längre i deras arbetsbeskrivning att de ska skaffa jobb åt enskilda. Praktik kallar de att de erbjuder människor för att de ska få fäste på arbetsmarknaden. Det är gratisarbete de erbjuder arbetsgivare, det vet jag som arbetslös akademiker. I flera år nu har jag gjort gratisjobb utan att få anställning. Att arbetslösa bara är outbildade unga människor, att de kommer från andra länder eller har fel bakgrund stämmer inte. Jag är högutbildad, svensk, medelålders och har mycket arbetslivserfarenhet - och jag är arbetslös och förbannad! Och jag har aldrig mött så okunniga människor som de som jobbar på arbetsförmedlingen...

15:59, 6 December 2012

Ingrid M Ringström: Enligt min uppfattning behövs inte MER stöd! Det behövs mer KRAV på både det ena och det andra utanförskapet!

15:59, 6 December 2012

Det ar kort: Dom later ngt uppgivna & desperata, innerst inne vet dom att det ar slut. Nu ar det försent att hejda monstret dom skapat.

15:59, 6 December 2012

Johan Rydell Sporre: Tack för ett bra program

15:59, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Tack för att du lyssnar!!

16:00, 6 December 2012

Lars: Samma frågeställning, samma svar vi hört politiker ge dom senaste 20 åren. Vi har tagit emot 1,5 milj invandrare, är man då rasist om man tycker att det är nog nu?

16:00, 6 December 2012

Sture: Så länge vi fyller på med okvalificerad arbetskraft så länge kommer arbetslösheten att vara stor.

16:01, 6 December 2012

Hans/ lund: Det är bedrövligt att lyssna till politikernas förslag hur problemet skall lösas !! De kan inte bemöta programledarens frågor. Dessa politiker skall se till att vår välfärd säkras.i dagens svenska arbetsmarknad krävs gymnasiekompetens i både industri och välfärdssektorn. Det räcker inte bara att tala en rudimentär svenska

16:01, 6 December 2012

RMG49: Rättelse: " Det man talar om beror på det Du sa i ditt inlägg "

16:01, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Det kom ett svar från Ekonomiekot lördags Brita-Lena Ekström på frågan om ungdomsarbetslöshet. Hon skriver såhär:

"Ser att du får frågan om ungdomsarbetslösa räknas från 15 år på Studioetts konmmentarsfält. Ja enligt internationell standard ( tror det är OECD ) räknar man så. Det betyder b.la att man kan jämföra länder.
Trubbigt enligt många experter. Därför ta siffran med en nya salt. I tex Sverige beräknas ungdomsarbetslöshet i praktiken vara knappt hälften av vår siffra på runt 24 procent. (svenska 15-åringar går ju i skolan)"

/ brita-lena e

16:02, 6 December 2012

clontsryhxf0: RT @danielalsen: @magnuswestberg @Expressen #studioett levererar så klart alltid med skärpa och aktualitet. I kväll är det tv-tittarnas ...

16:03, 6 December 2012

ansoandersson: Fler perspektiv behövs på frågan i #studioett tex Liv Strömqvist om strukturella problem som ska lösas på individnivå: http://t.co/lE1RkUJS

16:03, 6 December 2012

Elefantmannen: Till Ann: Skattetrycket är ca 45 %. Men skatterna på arbete är som du säger.

16:03, 6 December 2012

Pelle: Jag lyssnade på programmet, det behandlade mycket angelägna ämnen, men som vanligt så kommer det bara ord utan konkretiseringar ur munnen på politikerna, det enda konkreta jag hörde (då har jag tagit bort deras orealistiska brömmar om åldringsvård som skall skötas av analfabeter) var att man skall starta caféer och servera varandra och att det skall vara en okonventionell lösning som löser alla problem. Jag åkte nyss genom Katrineholm och ser dessa analfabeter på gatorna, dessutom arbetar nära politiker som tjänsteman och har sett det här fenomenet med ord utan ansvarstagande. Förresten varför ställer inte reporter en sådan här självklar fråga. Varför tillåter ni politiker denna urskiljningslösa invandring, när ni vet, innerst inne, att ni skapar ett ökande proletariat utan framtid i Sverige och inte bara för den anländande generationen invandrare utan för ytterligare en, två, tre generationer till och detta utöver den otrygghet som den ökande kriminalitetet kommer att ge det laglydiga samhället. Reportrar, jag uppmanar er att tvinga politikerna prata konkreta problem och konkreta åtgärder och "borra" och ställ detaljfrågor när politikerna kastar ur sig påståenden om än det ena och det andra.

16:04, 6 December 2012

Ingela: Min största oro är den avgrundsdjupa okunskap hos de debatterande politikerna om vad som krävs för att ens kvalifisera sig för bara en praktikplats idag. Det är häpnadsväckande att höra finländaren jämföra sin situation då han kom hit med dagens somaliska kvinnor. Lika häpnadsväckande är det att höra att arbetsplatserna ska ställa upp med språkstöd! Ut med dessa politiker som helt uppenbart har befunnit sig i den skyddade verkstad som politiken är idag! In med folk som har erfarenhet av hur det fungerar på svenska arbetsplatser idag.

16:04, 6 December 2012

Mamma!: Det bästa hade varit om ungdomar med sämre betyg ska ha möjlighet att förbättra det. Aliansen tog bort den möjligheten för några år sedan. Detta har inneburit att många ffa omotiverade killar är fast i de sämre betygen. De har svårt att komma in på högskolan och har de kommit in så har de svårt att hänga med. Mao. kommer de inte vidare. Dessutom får de inga jobb. Man blir förbannad när man kan tro att vem som helst kan jobba inom vården. Minsta kraven borde vara att kunna läsa o skriva o förstå det man läser. Det är att undervärdera vård yrken. Vården är inte som förr i tiden. Det finns en hel instruktioner att ta del av även inom åldringsvården. Jag har varit med att folk med begränsade kunskaper i svenska har misstolkat eller inte förstått instruktioner rörande apparater . Det är inte patient säker! Vad säger ni om det?

16:04, 6 December 2012

Elefantmannen: Ha folkomröstning om invandringen. Gör som i Schweiz folkomrösta om minareter också mm. Precisera vad skatterna går till.

16:05, 6 December 2012

karl e: Jobbskatteavdraget skulle ju lösa det här med jobben. Nu börjar det bli dags att fördubbla det avdraget. Det lär väl i alla fall glädja dem, som har jobb. Samtidigt, när man kommit i gång, kan man ju halvera krogmomsen så ökar glädjen ytterligare, åtmindstone bland krögarna. Efter dessa mycket effektiva åtgärder kan man slå sig till ro och invänta opinionssiffrorna. Speciellt höjningen av jobbskatteavdraget ger nog utslag i mätningarna.

16:05, 6 December 2012

Elisabeth: Tack Jörgen Huitfelt med dina djupgrävande frågor till de tre politker du just intervjuat från arbertsmarknadsutskottet. Speciellt E't Svantesson verkar inte ha ngn verklighetsförankring i Sverige alls. Själv arbetade jag sju år på 2000-talet som socialarbetare i en norrortskommun i Sthlm och det var redan då förödande och se hur lite vi kunde ta hand om de sociala problemen vi hade med våra invandrare och socialt utsatta svenskar. Jag anser att även finländarna som bor i utsatta områden i Sverige o som kom hit på 60-talet far väldigt illa. De har också kommit från ett land som haft tre krig under 1990-talet o deras problematik syns knappast. De har stora sociala problem om de har missbruk o psykiska problem o det bor fortfarande enklaver som i Eskilstuna som inte kan tala svenska. Det social arvet i denna grupp var väldigt framträdande i det arbete jag hade i en norrortskommun i Sthlm. Detta kommer ej ut för de flesta som arbetar som socialsekr är unga o de kan inte riskera sin framtid med att vara "besvärliga" o berätta vad de upplever. Jag har inte heller orkat ännu gå ut offentligt om det jag såg under 7 år inom socialtjänsten. Socialtjänsten har ju inte heller fått de resurser de skulle behöva att ta hand om de invandrare som kommit till kommunerna de sista 20-30 år sen och då speciellt i Sthlms-området de sista 10 åren då Sthlm vuxit med 300 000 invånare!!!! Ingen planering med att social tjänsten fått resurser i talk med alla ’som kommit som har sociala o psykiska problem. Detta märks inom psykvården också som ex nyss om 31 åringen i Täby som slog ihjäl en 13-åring. Jag vet genom vänner i Täby vem denne man var och lik mördaren till Anna Lindh hade denne man ej fått den hjälp vi borde ha gett inom vår psykvård. Ert program på Studio Ett är för mig ett efterlängtat program som ej värjer sig för de oerhörda problem som det delade Sverige har idag och som vi ej tagit hand om eller har en aktionsplan för idag!

16:05, 6 December 2012

Johan Rydell Sporre: @Eskil, samma sak här. Blev uppsagd av min arbetsgivare p.g.a arbetsbrist mitt under min rehabilitering efter en arbetsskada. Har sökt ett hundratal arbeten sedan oktober, oftast får jag inte ens ett svar. Jag är också 50+ och välutbildad.

16:06, 6 December 2012

KarlJohan: Kommunpolitierna har börjat inse verkligheten! Riksdagsmänen lever fortfarande i vicevärlden!

16:06, 6 December 2012

Britt /Malmö: Naiv inkompetens: - lär av England - krav på att lära sig språket för alla - först. Därefter in på rätt kunskapsnivå i skolan - inte efter ålder! Handledda praktikplatser 50% vardera. - En fick 19 namn före ett möte med förmedlare på AF.. vilket budskap - Hjälp med CV från AF, och två andra instanser där den ytterligt välutbildade hade många svenska språkfel - trots granskning!! - Varför är inte förmedlare på AF själva coacher. Vad gör de? Endast 1 av 10 jobb förmedlar jobb. De har för många klienter. Om du föder 11 barn med lagom mellanrum slipper du arbeta.. Svensk skola har sjunkit radikalt sedan slutet av 1980 - talet! Där ligger inkompetensen hos alla instanser!

16:06, 6 December 2012

RMG49: Söt är Du Yasmine. Min duschcreme heter så. Den doftar underbart.

16:07, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Nu är du REJÄLT off topic.

16:07, 6 December 2012

Ingela: Sen vore det upplyftande att debattörerna åtminstonde lyssnade på vad de intervjuade sa och inte vad debattörerna fördomsfullt tolkar vad som sägs

16:07, 6 December 2012

fundersam: Jag anser att vi ska ställa mer krav på nyanlända invandrare. Språkkunskaper & grundläggande utbildning är ett måste för att integreras i samhället. Är jag en dödsknarkarnazist nu?

16:08, 6 December 2012

Johan: Om EU-landet Sverige anpassade sin invandringspolitik till den som förs i övriga EU-länder skulle en stor del av de bekymmer ni tar upp minska! Med tanke på de många människor med utländsk bakgrund som redan bor här och som inte lyckats komma in på arbetsmarknaden borde enligt min mening ett stopp för fortsatt invandring tillämpas tills vidare.

16:08, 6 December 2012

Rolf B bertilson/södertäl: Vi måste fördela anländande flyktingar till platser där det finns störst chans att snabbt få ett arbete. Flyktingar skall inte tillåtas välja bostadsort. Svenska kan bäst läras om man vistas i ett arbete med svensktalande kolleger.

16:08, 6 December 2012

Simon: Tack El Rafie för att ni använder kommentarer till programmet, du gör ett bra jobb. Ett önskemål hade varit att Studio ett hade separerat ämnena ungdomsarbetslöshet/arbetslöshet och invadring/segration - blir så mycket fokus på det senare. Mer av detta!

16:09, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Rolf: Men hur ser du då på de studier som säger att chansen till jobb är större för dem med Ebo (eget boende)?

16:09, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Simon: Tack! Det här är ett experiment som vi ska utvärdera sedan. Uppskattar feedback!

16:10, 6 December 2012

Anders: Märkligt att detta är något som folk vill prata om men som media gör allt för att dämpa. Nu när det håller på att gå åt skogen men invandringspolitiken tvingas media ta upp problemen som kommer. Media som granskar makten borde gjort detta för länge sen.

16:10, 6 December 2012

sätt stopp NUUUUU: Fråga de politiker som släpper in dessa analfabeter om de vill ta av sina feta arvoden, jag vill absolut inte bidra med mina skattepengar!!!!

16:10, 6 December 2012

Inger Frimansson: Mina barn går numera i friskola då den kommunala har snabbt fyllts med främmande härkomster vilka barnen inte ville blanda sig med!

16:11, 6 December 2012

Beam: Hej, Jag ställer mig lite frågande till talet om det sammanhållna Sverige. Det har inte funnits något sammanhållet Sverige. Däremot säger en del forskare att vi hamnade i ett resonemang om att "alla sitter i samma båt", EFTER mordet på Olof Palme. Innan dess visste vi arbetarbarn inte om någon båt - alls! Det är en djupt konservativ syn på samhället som en organism som ligger bakom den synen. Det har alltid funnits klasser och klassmotsättningar!

16:11, 6 December 2012

RMG49: Du har rätt Pelle, vi liknar Amerika allt mer.

16:11, 6 December 2012

Pancho: Sysselsättningen sjunker under högkonjuktur och ännu mer under lågkonjunktur. Ska inte en kompetent regering kunna parera dessa fluktuationer? Alliansen skyller på krisen nu, att det är omständigheter man inte kan påverka. Under högkonjunktur tar man åt sig äran, att man sitter vid ratten med full kontroll. Förra gången klarade vi oss tack vare tidigare S-regeringar. När det väl kommer till kritan är denna regering bara tomma ord. Istället för att sänka skatter borde de höjas för att kunna hjälpa medmänniskor. När det kommer på tal betonar regeringen att problemet ligger hos personerna som söker hjälp. Det är deras fel att dem flyr från länder som drabbas av mångåriga krig som förhindrat statsapparaten att utvecklas, enligt retoriken. Problemet ligger i M-regeringens ovilja att dela med sig av resurser. Ge dessa människor samma förutsättningar som ni själva haft hela ert liv under några år tills de kommer på fötter. Ge de ett jobb när de söker jobb. Samma människor som inte ger invandrare en chans på arbetsmarknadenl går sedan och gnäller på att dem är arbetslösa.Samtidigt skär M ner på skolan och gör det svårare att flytta ut från segergationen. Man behöver inte "ta hand om" några invandrare, ge de samma möjligheter ni ansett som självklara.

16:11, 6 December 2012

Magnus: Skolsegregationen: Jag blir alltmer övertygad om att man från politiskt håll verkligen VILL ha ett segregerat samhälle, att den nya underklassen på nåt mystiskt sätt betraktas som nödvändig och/eller nyttig. Till vad kan jag inte riktigt begripa. Men mina egna erfatenheter från 60-talet är att kontakter med alla slags människor i skolan var nyttiga för alla elever. Jag var underklass, men jag skaffade mig kompisar och förebilder av annat socialt ursprung. Vi kunde mötas i skolan.

16:12, 6 December 2012

Börje Brandt: Hej, varför inte sätta igång storskaliga projekt i hela Sverige med arbetslösa invandrare och även arbetslösa svenska medborgare som har mångårig kompetens och erfarenhet inom näringslivsutveckling, konstruktion, byggnation, miljö & sanitet samt energi och där fattiga länder är mottagare av dessa projekt. Ska vi klara av klimatförändringarna så måste fattiga länder få hjälp med att utvecklas. Men fattiga länder kan inte köpa tjänster av företag och näringsliv i Sverige eller av företag i andra västländer. Men, denna form av utvecklings-projekt skulle bidra till att mildra klimateffekterna på vår jord, til gagn även för vårt land. Vi slår flera flugor på samma smäll. Alla som är arbetslösa får känna sig delaktig och nyttig och invandrare får erfarenhet av samarbetsprojekt, OCH vi i Sverige bidrar till att utveckla de fattiga länderna. OCH vi gör det tillsammans.

16:12, 6 December 2012

Maria: Det måste väl vara befogat att fråga: hur mycket invandring klarar Sverige? Det är INTE synonymt med rasism! Det är ett hån och ett svek mot alla att INTE diskutera detta !

16:12, 6 December 2012

Pelle: Jag vill minnas att det var Kaplan som förde fram miljöpartiets åsikt om att arbetsgivaravgiften skulle tas bort/alternativt sänkas, jaha och vad leder det till? Vem skall då betala in ungdomarnas pensionsavgifter för deras ålerdom? Skall de göra det själva. Jag säger bara: "Tystnad kan dölja oceaner av dumhet.".

16:12, 6 December 2012

Johan Wargclou: Blir orolig när alla pratar om kostnader och pengar åt höger och vänster, glöm aldrig bort att det är människor vi pratar om!! Vi är alla människor oavsett om man är arbetslös lr är vd för ngt storbolag lr om man är född i sverige lr flytt hit pga krig, förföljelse eller annan anledning! Det finns inget som helst försvar för att vissa tjänar astronomiska summor medan andra lever på försörjningsstöd!!

16:12, 6 December 2012

Johan Hansson, Nyköping: Den enda som jag har respekt för bland journalister på SR är Katarina Gunnarsson, som vågar beröra invandringen. Dem andra tassar runt ämnet och vågar inte prata om invandringen. I Sentio Research partisympatiundersökning fick Sverigedemokraterna 12,3%. Det skulle inte förvåna mig om SD fick 12-15% i nästa val. Det är dock bra gjort av SR som vågar göra sådant invandringen även om det till stor del är tillrättlagt.

16:13, 6 December 2012

RMG49: Varma uttryck är det brist på och vi ler allt mindre. Människor verkar inte vara särskilt glada. Vi kanske ska mäta i bruttonationallycka istället för BNP.

16:13, 6 December 2012

Bert.: Till vilken grupp i statistiken räknas "niobarnsmamman från Iran,40 år utan skolutb"?

16:13, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Ingen aning. Men man kan konstatera att födslokvoten för invandring sist jag kollade låg runt 2,2 för utlandsfödda och 1,8 för svenskfödda och att svenskfödda med utlandsfödda föräldrar föder FÄRRE barn än barn till svenskfödda.

16:14, 6 December 2012

Carl: Johan Hansson, har dom nämnt "pengar"?

16:14, 6 December 2012

Rolf: Enligt YouGov’s undersökning tycker ca 45 % av svenska folket att SD har den bäta invandringgspolitiken. Många journalister och politiker vill få det att verka som att bara "arga unga män" tycker så - men det är fel! Jag är 60+, högutbildad med bra inkomst och ledande befattning i näringslivet. Har alltid förr röstat på M, men nu blir det SD. Det finns mycket där jag inte gillar (en hel del representanter som inte är mogna sina uppdrag men de är det enda parti som har en vettig invandringspolitik. Och jag är inte ensam. ca 90% av mina vänner och arbetskamrater säger samma sak. Så - det är hög tid att politiker och journalister kommer ut ur sin bubbla och besöker verkligheten!

16:15, 6 December 2012

Yasmine El Rafie:

Samtidigt prioriterar en stor del svenskar invandring och integration lågt i rankingar om vilka samhällsfrågor som är viktiga för dem.

16:15, 6 December 2012

Carson: Vad Sverige behöver är arbetskraftsinvandring. Utöver det kan vi ta emot vår kvot av FN-flyktingar.

16:16, 6 December 2012

Ulf: Det ärväl inte såkonstigt att nyanlända flyktingar har en lägre standard ("fattigare") än de som bott länge i Sverige. Det är väl inte eller så konstigt att föräldrar som upplever att deras barn inte får bra undervisning pga att det är stökigt flyttar barnen. Om det är invandrarbarn eller andra barn som står för stöket är oviktigt.

16:16, 6 December 2012

kjell arvidsson: Så länge vi har ett hirarkiskt samhälle där det är konkurans om allt lär inga åtgärder hjälpa

16:16, 6 December 2012

Göran: Är politiker mer naiva än andra människor? Att Sverige splttras att samhörigheten i samhället försvinner var ju uppenbart redan för tjugo år sedan. Föreslår nu att politikerna tvingas ha sina barn i kommunala skolor.

16:16, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Hej allihop! Nu kommer det in massor med kommentarer om invandring i allmänhet så nu påminner jag om ämnet och skärper modereringen - den här diskussionerna ska handla om det politikerna säger i sändningen. Resten är off topic.

16:18, 6 December 2012

Andersson: Att höra Ullenhag är som att få en bandupptagning från tidigare intervjuer uppspelad för sig. Underbart att höra en politiker som Åkesson som har en politik för en förändring av invandringspolitiken. Sluta avbryt honom hela tiden!

16:18, 6 December 2012

Pelle: Där jag arbetar så kontrolleras min "produktion" av revisorer, när jag arbetade inom industrin så hade vi kvalitetskontroller inbyggda i produktionen av våra varor. När såg ni senast någon form av kvalitetskontroller/uppföljningar på vad politiker lovar/kastar ut sig i diskussioner? När såg ni senast en politiker gå fram och ta ansvar utan påtryckningar från massmedia/partikamrater?

16:18, 6 December 2012

Ingela: Ja. Frågan är komplex. De arbetslösa pojkarna i inslaget är de barn ni politiker offrade på 90- 2000talet då ni helt passivt satt och såg på då lärarna abdikerade från sitt ansvar att undervisa och överlät det till föräldrarna. Då ni lät skolorna ställa barn i behov av stöd mot de barn som klarade sig bra, för det var vad som hände på skolorna. Rätt upp i ansiktet kunde rektor säga att mitt barn inte kunde få det stöd som han visserligen var berättigad till men att det skulle gå ut över de andra barnen på ett sätt som rektor inte kunde ta ansvar för,.De offrade barnen ska kräva en betald riktig utbildning inga jäkla praktikutbildningar! De är ni skylldiga dem!!!

16:18, 6 December 2012

Jean: Jag är i Sverige sedan 2005, jag är utbildad ekonom, jag jobbade med olika internationella organisationer, jag sökte jobb sedan jag klarade SFI, jag gjorde praktik i olika företag, även på länsstyrelsen, jag deltog i olika aktivitet. Varför kan jag inte få jobb? På grund av min ålder? På grund av min ursprung? Jag vet inte. Vad jag vet är att jag inte är dum.

16:18, 6 December 2012

Pancho: Satsa på skolan och utbildning för alla. Det är det enda att få alla människor på fötter. Höj skatten höj utbildning. Och ja man är rasist Lars. För att om det gällde blonda arbetslösa från ett land i nordeuropa hade man inte brytt sig. Man hade hjälpt. Speciellt om man bryter på engelska. Då är man vem som helst. Men när det gäller muslimer sprider sig hatet.

16:19, 6 December 2012

Elefantmannen: Usch vad näsvis Ullenhag är. Han låter som Vetbästerberg. Han vet bäst alltid.

16:19, 6 December 2012

Ingrid M Ringström: Jag lägger märke till att Jimmie Åkesson inte får ha ordet utan att bli avbruten hela tiden. Däremot får E Ullenhag tala till punkt varje gång!

16:20, 6 December 2012

Barbro: Elisabeth Svantesson oroade sig över att den unga killen kände utanförskap. Det borde hon väl vara nöjd med, modernaterna har ju verkligen ansträngt sig för att människor som av olika skäl inte är inne på arbetsmarknaden ska känna utanförskap.

16:20, 6 December 2012

Dangerous Beans: @elefantmannen: "sänk arbetsgivaravgiften..." sure. Jag antar att du tycker att man ska sänka pensionen lika mycket då också?

16:20, 6 December 2012

Lars / Stockholm: Det mest förvånande är att någon är förvånad över utvecklingen. Att öka ojämlikheten är ju en grundbult i alliansens värderingar (tänk bara på reaktionen mot boken Jämlikhetsanden). Alla förslag de har genomfört har haft den udden, nu senast RUT-avdrag för läxhjälp. Att man sedan sänkt skatterna med 185 miljarder jämfört med 2006 har dels gjort en massa människor arbetslösa i offentlig sektor, dels ytterligare bidragit till ökade klyftor genom allt fler privata lösningar. Ni borde prata mer om vilka värderingar som ligger bakom utvecklingen mot ett segregerat samhälle i stället för att låtsas som att det bara är något som händer!!!

16:21, 6 December 2012

Elefantmannen: Jimmie Åkesson, välkommen!!! Jo, Alliansen har mål att segregera samhället. Lägre bidrag och högre lön för de som jobbar.

16:21, 6 December 2012

Christer: Ullenhag säger att man ska satsa på utsatta skolor. I Stockholm sänker man lönerna lärarna i de skolor som inte når uppsatta resultat (skolor i utsatta områden). Hur får folkpartiet detta att gå ihop.

16:22, 6 December 2012

Robin: Varför får Ylva Johansson prata (s) ... Gift med Åsbrink på Goldman Sachs. Varning för dubbla stolar

16:22, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Man har rätt att vara politiker i Sverige oavsett vem man är gift med. Nästan i alla fall. Kungahuset brukar nog avhålla sig.

16:23, 6 December 2012

Simon: Varför jag tröttnar på Sverigedemokraternas/Åkessons evinnerliga prat är att man liksom de etablerade partierna inte kommer med REALISTISKA lösningar på de problemformuleringar som ställs. Alltid samma prat. Varför kan man inte bara mötas på mitten? Kan tillägga att invandringen inte är någon stor fråga för mig.

16:24, 6 December 2012

Elefantmannen: Jean -> det dräller av ekonomer. Det är ett överutbud. Tvärtom är det för läkarna, det har utbildat 300 per år när det behövs mångdubbelt. Vansinnig politik påverkad av lobbygrupper. Utbilda mer läkare.

16:24, 6 December 2012

Montell: När man lyssnar till de närvarande politikerna frapperas man av den fullständiga avsaknaden av förmåga till verklighetsuppfattning, Och hur hårt man sitter fast i politiska låsningar vilket förhindrar konstruktiva lösningar

16:24, 6 December 2012

Johan Wargclou: Att prata om invandrare som kostnader eller att hänföra alla problem i samhället t invandringen är direkt ansvarslöst!! Jimmie Åkesson pratar om ett sönderslaget samhälle och hänför det direkt t förd invandringspolitiken är skrämmande intolerant. En människa som kommer hit t ett främmande land ofta från fruktansvärda förhållanden måste alltid vara välkommen och tas emot utan att det fiskala skall blandas in.

16:25, 6 December 2012

Gun-Britt Karlsson: JÅ konstaterar utifrån sin politiska hemvist ,men jag har aldrig hört honom komma med några konkreta förslag på lösningar.

16:25, 6 December 2012

Dangerous Beans: gawd!?! Den där moderaten!?! "det finns ganska många jobb nu". Ja, det finns ca 35,000 jobb, och 480,000 arbetslösa. (370 riktiga arbetslösa och 110 inlåsta på spinnhuset = Jobb och utvecklingsgarantin). Och de där killarna är INTE inräknade i ovanstående siffror.

16:25, 6 December 2012

Ingrid M Ringström: HUR kan man vara förvånad över bostads- och skolsegregationen? Det verkar som om politiker lever alltför skyddade liv.

16:26, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Johan Hansson, Nyköping, mfl. Nej detta handlar inte om några strypningar i någon riktning. Ämnet för den här dagen är just DEN HÄR sändningen. Allt annat får diskuteras en annan gång.

16:27, 6 December 2012

Elisabeth: Läkarna kommer ju hit för vi har utbildat för få Läkare i Sverige! Vi har ju i årtionden ej utbildat de läkare vi skulle behöva för den växande befolkning genom invanding som vi haft. Duktiga svenska o redan invandrare elever kommer ju ej in på de få platser som funnits på Läkarlinjen. Främst de kapitalstarka o de som har familjen bakom sig studerar ju till Läkare i Polen, Österrike, Danmark etc.. Detta är ju en vansinnig politik där vi låter våra svensktalande svenska- o- invandrarungdomar ej få plats för vi har haft för få platser på läkarutbildningen!! Låt ej Erik Ullenhag få kommentera hur vi nu har var 3:e läkare i Sverige som kommer utifrån när vi haft för få platser på läkarutb i Sverige. Studio Ett kan väl fördjupa sig i denna problematik som innebär också att en hel del svenskar (speciellt äldre) har svårt att förstå en invandrarläkare som har dålig svenska och läkaren i sin tur har svårt att förstå sina patienter.

16:28, 6 December 2012

Stefan L: När reportrana undersökte fattigdomen fick de en aha upplevelse om den stora segregationen i samhället. Som reporter borde man känna till det som de flesta svenskar känner till men tiger om.

16:29, 6 December 2012

MS: Jag blir så trött... Åkesson och hans parti har noll förståelse för invandrare. Vem tror på hans "nolltolerans"?

16:29, 6 December 2012

Bengt: Snälla pressa Åkesson vidare att berätta hur integrationen av härvara invandrare skall ske. Han har ju bara slingrat sig med löst allmänt prat att invandrare skall lära sig svenska. Men hur?

16:30, 6 December 2012

Leonidas: Jaså, får vi kommentera i pk-redion igen? Tror ni att vår attityd har ändrats sedan möjligheten togs bortt? När får vi debatten om gammelmedias svek? Om att inte granska makten utan tillsammans med den försöka uppfostra olydiga svenskar alternativt demonisera dem om de tycker fel.

16:31, 6 December 2012

SosseConservare: #studioett fixa jobben! Vinstutsikter och ett vinstintresse botar tom de mest främlingsfientliga. Invandrare kan jobba hårt!!!

16:31, 6 December 2012

OmJagSomnar: Lyssnar på #StudioEtt om segregationen i Sverige och blir alldeles nedslagen.

16:31, 6 December 2012

trippelkz: Jimmy Åkesson kör med enkla svar på enkla frågor, rakt emot forskaren i #StudioEtt Ingen överraskning direkt. #sr #p1

16:31, 6 December 2012

stroemberg: ”Misslyckandet med jobben” – det är onekligen S nya catch phrase det. Lätt att förstå, men slit inte för hårt på den redan mu. #studioett

16:31, 6 December 2012

Ufomongo: Sluta avbryt Jimmie hela tiden för fanken, eller var lika kritisk mot de andra åtminstone. Utmana Ullenhag! #studioett

16:32, 6 December 2012

GNordlander: Inte ett enda konkret förslag från @erikullenhag om hur skolsegregationen i Katrineholm ska åtgärdas #svpol #studioett

16:32, 6 December 2012

ansoandersson: Viktiga frågor i dagens #studioett men svårt att diskutera dem utan att problematisera tillväxtekonomin och 40-timmarsveckan.

16:32, 6 December 2012

ansoandersson: #studioett Äv intressant vad forskare säger om arbetstid & arbetsmarknad. Roland Paulsen skulle tex kunna ge perspektiv http://t.co/EaTKQhG0

16:32, 6 December 2012

Yasmine El Rafie: Nu stänger vi chatten för idag! Jag har verkligen gjort mitt bästa här men det har varit ett JÄTTETryck. Om några minuter hör ni mig i sändningen.

16:33, 6 December 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".