Serie: Det delade Sverige Långversion - Lagersberg i Eskilstuna Barnfattigdomen ökar och många flyttar

26 min

Under mellandagarna återutsänder vi här i Studio Ett längre versioner ur höstens reportageserie om "Det delade Sverige".

Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson och ekots reporter Marcus Eriksson har under hösten gjort en reportageresa till några av de mest utsatta områdena i Sverige. För de alarmerande utförskapssiffrorna återfinns nu inte längre bara i de stora städernas förorter utan nu också i vissa bostadsområden i mindre städer. I Eskilstuna finns flera områden som omnämns i regeringens nystartszons rapport som särskilt utsatta. Bostadsområdet Lagersberg är ett av dem. I Lagersberg har, enligt våra specialbeställda siffror från SCB, barnfattigdomen ökat radikalt, från 60% till 87%. 87% av barnen lever nu alltså i så kallad "risk för att hamna i barnfattigdom". De olika stadsdelarna i Eskilstuna glider också isär allt mer socioekonomiskt. Hör ett fördjupande reportage av Katarina Gunnarsson. 16-timmen


Hör också politikenas svar på den oro som människor uttrycker i reportagen, ifrån Studio Etts Specialsändning 5 december.
Medverkande i programmet var Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot (M), Raimo Pärsinen, riksdagsledamot (S), och Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP).

Hör även; Erik Ullenhag, integrationminister (FP), Ylva Johansson, riksdagsledamot (S) och Jimmie Åkesson, partiledare (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista