Kinaexpert Hanna Sahlberg och Pekingkorrespondent David Carlqvist. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio.

Chatt: Hur ska Kina klara utmaningarna?

Vad vill Kinas nya ledare? Hur märks de växande miljöproblemen, varför vill så många rika kineser placera sina pengar i väst, och hur smakar egentligen den typiska pekingrätten kokt, strimlad komage? Sveriges Radios Kinaexperter Hanna Sahlberg och David Carlqvist, korrespondent i Peking svarade på lyssnarnas frågor.

Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna - just håller Hanna och David på att logga in i chatten - snart kommer svar på era frågor.

16:48, 6 March 2013

JK: Hur är inställningen till EU, som Europeiskt maktcentrum hos kinas nya ledare? Kommer det bli någon förändring i relationen mellan Eu i väst och Kina i öst?

Hanna Sahlberg: Fick en gång frågan i en by i den fattiga Guizhouprovinsen:
- Vad kommer du ifrån?
- Sverige?
- Var ligger det?
- I Europa.
- Var ligger det? I USA?

16:50, 6 March 2013

Torgny: Kina är väl i stort netto självförsörjande på livsmedel. Klarar landet detta även de närmaste decennierna?

Hanna Sahlberg: Det är en het fråga, eftersom mycket av den knappa jordbruksmark som finns antingen försvunnit under motorvägar, bebyggts, smygkoloniserats med olagliga byggnader eller förgiftats av tungmetaller. Sannolikt kommer KIna i takt med den ökande vattenbristen att bli mer beroende av import.

16:51, 6 March 2013

Dan: Tack för fina rapporter från Kina. Tycker Ni att cyklisterna i Peking har tillräckligt med cykelbanor eller är det som i Sverige att nästan alla resurser går till bilismen?

David Carlqvist: Hej,
Det är tveklöst så att det mesta krutet läggs på bilismen. Detta sagt, i takt med att trafikstockningarna har blivit närmast kroniska har många kineser återupptäckt cykeln, och i synnerhet de nya, eldrivna cyklarna, och det har faktiskt börjat att byggas lite fler cykelbanor. Den största utmaningen för cyklisterna är dock att överleva i den tunga, hårda trafiken.16:52, 6 March 2013

Mats Schyberg: Är det sant som det sägs att solcellsmarknaden växer starkt i Kina?

David Carlqvist: Ja, det stämmer. Dock är det så att de flesta solceller som produceras här går på export.

16:52, 6 March 2013

Paul Eriksson: Hur stor risk är det att Kina slutar att stödja USA med sin massiva lån och väljer något annat land eller region?

David Carlqvist:

I dagsläget är den risken ganska liten, på kort sikt iaf. USA och dollarn är, trots alla brister, fortfarande världens största reservvaluta, och Kinas exportindustri är beroende av amerikansk konsumtion. Kina har dock en ambition att göra sin egen valuta till global reservvaluta, men det kommer att ta tid innan det målet är uppnått.

16:54, 6 March 2013

Chrille: Hej. Något jag undrar över är hur mycket man i Kina vet om landet Sverige? Är det i stort sett bara "gamle" pingisspelaren J O Waldnér, eller hur ligger det till?

Hanna Sahlberg: Sen finns Woerwo (Volvo) ett fint kinesiskt företag med svenska anor, välfärden, och de fina klockorna - nej justja; det var Schweiz det... :)
Bland de något mera pålästa har Sverige ett gott anseende som ett ganska vänligt inställt land med bra produkter, design och fin miljö.

16:54, 6 March 2013

Carl-Magnus: fråga nr 1. Jag har vid resor i kina iaktagit ett märkligt förhhållande. Samtidigt som kinesiska industriarbetare arbetar i ett hårt arbetstempo och med arbetstider som skulle vara omöjliga i Sverige så kan man i servicesektorn, på tex. hotell restuaranger varuhus osv. se att personalstyrkan ofta är betydligt större än på motsvarande verksamhet i Sverige. Är det här också er iaktagelse? Vad kan detta i så fall bero på? Fråga nr.2 Den typ av slumområden som omger tex. indiska storstäder har jag aldrig stött på i Kina. Hur kan det komma sig? Det finns ju trots allt väldigt många fattiga i Kina. MVH. Carl-Magnus

David Carlqvist: Hej,
1) Ja, det stämmer. Kineserna arbetar betydligt längre, och fler dagar, än vad vi gör i Europa. Rik som fattig arbetar ofta tio timmar om dagen. Samtidigt är personalstyrkan ofta större, då arbetskraften ändå är relativt billig fortf.
2) Kina har lyckats att undvika framväxten av slumormråden iom det så kallade "Hukousystemet". Det är ett slags mantalskrivningssystem som gör att kineserna inte kan bosätta sig var de vill i landet. Det är därför Kina har interna migrantarbetare, som behåller familjen i hemorten, men arbetar i någon av de rikare städerna. Många av migrantarbetarna träffar bara sina barn en gång om året, under det kinesiska nyåret.16:59, 6 March 2013

Olle Gauffin: Hej Hanna och David. Tack för alla era intressanta och fina reportage från Kina! Jo, jag har en fråga. När jag var i Kina för cirka 3 år sedan, i din gamla hemstad Kunming Hanna, så hittade vi sedlar på marken där kritik av politiker och regering var skrivna på. Är detta fenomen väl etablerat och spritt i hela Kina, eller var det bara ett lokalt påfund? Vi samlade in några sedlar i klassen och diskuterade dessa med våran lärare, och han kände till dessa sedan tidiagre. Hälsningar/Olle

Hanna Sahlberg: Den religiösa grupperingen Falungong - som av kommunnistpartiet stämplats som en farlig sekt - har genom åren sedan den etablerats på 90-talet använt sig av diverse metoder för att nå ut med sitt budskap. En metod är sedelkampanjen, som man hoppats ska få fler kineser att bryta förbindelserna med kommunistpartiet. Tidigare kunde det hända ganska ofta att de använde automatiska telefonuppringningar. Även kapning av TV-sändning i den sydliga GUangdongprovinsen har inträffat, men det viktigaste är ändå det USA-baserade mediehuset, där bland annat Tang Dynasty TV och Epoch Times ingår.

16:59, 6 March 2013

Sture: Hur förhåller sig Kinas armé och utrustning till Japans, om det skulle utvecklas åt det hållet i ö-konflikten?

David Carlqvist: Än så länge har Japans väpnade styrkor ett relativt stort teknologiskt försprång, med avancerad amerikansk teknik. Kina har FLER enheter, men i modern krigföring är samordning, ledningssystem och teknik viktigare.

17:00, 6 March 2013

Nils Lindström, Ekot: Vi har fått många frågor om miljön i Kina. Medan Hanna och David skriver sina svar på några av dem sticker jag in ett tips om en av Davids första krönikor från Peking, om den dåliga luften i staden: https://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3624465

17:01, 6 March 2013

Amanda: Hej, jag har läst att många andningsapparater som kineser köper är tillverkade i Japan. Det har också varit stora nyheter om den omstridda ön "DiaoYu Dao" (fiskeön) eller som den heter på Japanska "Senkaku" ön, och därför är det många kineser som bojkottar Japanska produkter. Är det jag har läst sant? Har alla råd att köpa en luftreningsapparat eller en andningsmask eller är det bara de rikare som har råd? Och en sista fråga till vilken grad är det bevisat att maskarna och apparaterna renar den smutsiga luften? /Amanda

David Carlqvist: Hej,
Ja, det stämmer att många kineser, framförallt i höstas, bojkottade japanska affärer och produkter på grund av östriden. Ansisktsmasker har de flesta råd med, men luftreningsapparaterna är dyra och således endast de rikare förunnade. Luftrenarna är ganska effektiva i en isolerad inomhusmiljö, maskerna tror jag inte gör någon större skillnad. Man hade behövt en ordentlig skyddsmask, i stil med den svenska militära Skyddsmask 90, för att verkligen skydda sig.

17:02, 6 March 2013

Maria: Kanske en fråga till viss del off-topic men jag undrar om den kinesiska staten har någon särskild "kontroll" över kinesiska studenter som pluggar utomlands?

David Carlqvist:

Det är inte så att varje person som åker utomlands står under hård bevakning, men om myndigheterna vill kan de sätta enskilda personer som åker utomlands under övervakning. I Sverige har vi exempel på uigurer från Kina som övervakats.

17:04, 6 March 2013

Ellinr Härlin: Hej! Vad görs åt miljöprobemen? Vad gör kinesiska myndigheter? Kan vi i västvärlden genom våra val påverka situationen?

David Carlqvist: Hej,
Miljöproblemen i Kina är stora och svårlösta. När det gäller luftföroreningarna kan inte så mkt göras egentligen. Kina är beroende av sina kolkraftverk, och ett enda medelstort kraftverk släpper ut lika mycket C02 som hela Sverige! Nej, det finns inte så mycket vi i väst kan göra åt miljöproblemen i Kina genom våra livsval.

17:05, 6 March 2013

Anna: Till Hanna Sahlberg: Vilken skillnad ser du i Kina idag jämfört med när du flyttade hem för något år sedan?

Hanna Sahlberg: ¤ Luften i Beijing tycks vara dålig ännu oftare (om det nu inte är masshysteri; den var nämligen förfärlig tidigare också)
¤ Matpriserna tycks fortsätta stiga
¤ Weibo (mikrobloggosfären) och Weixin (alltiallo-social nätverks-app med röstmeddelandefunktion (liknar ljud-sms)) har trängt sig ännu djupare in internetanvändarnas liv.
¤ Xi Jinpin har (tillfälligt???) rensat upp i den kitchiga flora av blomsterkvastar, bortslängda midagsrätter och glädjeflickor som partiet och dess anhängare omgett sig med.
¤ Små stövletter som är misstänkt lika gamla tiders "lotusskor" med dold hög klack och pyttelitet fotavtryck utgör toppen av skomodet.

17:05, 6 March 2013

Leif: Hej, jag har några frågor om film och Kina. Är det framför allt kinesiska filmer som visas på biograferna, eller visas också utländska filmer? Hur är den kinesiska filmindustrin? Finns det någon motsvarighet till Hollywood i Kina? Tacksam för svar! /Leif

Hanna Sahlberg: Kinesisk film skyddas (tillika med kinesiska IT-företag) från utländsk konkurrens genom importregler (alternativt brandvägg). Ca 20 filmer importeras varje år.
David Carlqvist: Red Dawn är en amerikansk film som handlar om att Nordkorea invaderar USA handlade ursprungligen om hur KINA invaderar USA. För att få importtillstånd och spridning på den växande kinesiska biografmarknaden gjordes filmen om och Nordkorea bytte plats med Kina.

17:09, 6 March 2013

Christer E: Pågår någon diskussion om mer öppenhet vad gäller de demokratiska rättigheter som vi i väst tar för givna? Isf vilka får/kan ta diskussionen?

David Carlqvist: Hej,
Ja, det pågår många diskussioner, men de är inte alltid så offentliga. De sker i familjer, bland vänner och inom olika NGO. Intressant är att vi sedan kineserna började mikroblogga ser att många på internet uttrycker sin frustration över olika fenomen. Dessa inlägg censureras dock, vilket såklart ger upphov till ännu mer frustration. Och om en internetbloggare går över gränsen för många gånger så stängs denne av. Det folk framförallt upprörs över och diskuterar är korruptionen och brist på rättvisa. Dylika diskussioner och dylik frustration över bristen på ett fungerande och oberoende rättssystem är betydligt mer utbredd än att de inte får rösta på sina ledare.

17:13, 6 March 2013

demos: Har ni varit i någon av de många "Ghost citi" ? om inte så besök den närmaste,ni kommer att bättre förstå den "Kinesiska undret"

Hanna Sahlberg: I Ordos i Inre Mongoliet blev jag anvisad en gigantisk svit i ett halvtomt hotell då sandstormen gjorde att planet inte kunde lyfta. Det rummet var förvisso ett under av guldlister i plast. Annars var det rätt ödsligt i Kangbashi, ja.

I Chenggong, den Yunnanesiska provinsregeringens tillika universitetens nybyggda stad, som snabbt stämplades som en spökstad av någon amerikansk ditrest journalist har människorna blivit fler, så jag misstänker att den snart kommer att förlora sin spök-status.

17:15, 6 March 2013

Johan: Hur ställer sig kineser till invandring och redovisas kostnader för invandringen?

David Carlqvist: Kina har idag en synnerligen begränsad invandring. Kina tar inte emot några flyktingar, det finns inte ens ett system, eller några myndigheter, för att ta emot flytkingar. Således redovisas inte heller några kostnader för invandringen. Många utlänningar flyttar såklart till Kina för att arbeta, men det går inte att flytta hit för att leva på några socialbidrag eller dylikt, främst för att Kina har synnerligen begränsade dylika system till och med för sina egna medborgare. Det är som utlänning synnerligen svårt, för att inte säga hart när omöjligt, att bli kinesisk medborgare, och i stort sett ingen i Kina hade någonsin betraktat en icke-asiat som "kines".
Hanna Sahlberg: Träffade för några år sedan flyktingar från kriget i Irak i ösktkuststaden Yiwu. De var här på business-visum. En man berättade att familjen valt mellan att fly till Sverige och att fly till KIna, och valt Kina, eftersom de skulle kunna jobba; i Sverige hade han hört att många satt hemma med socialbidrag, och det ville han inte.


17:18, 6 March 2013

Nils Lindström, Ekot: Vi börjar närma oss slutet av chatten, och sändningen i P1 fortsätter från Peking.

17:18, 6 March 2013

David Carlqvist:

Nu tackar vi för oss härifrån Kina. Tack så mycket för era frågor! Fortsätt gärna att nu lyssna på vår temasändning om miljöproblemen i Kina som i detta nu sänds i Studio Ett i P1.
/David och Hanna

17:21, 6 March 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".