Billström och Ferm. Hur länge håller relationen? Bild: Scanpix

Hur länge håller MP:s och regeringens förhållande?

Hur länge kommer regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om flyktingpolitiken att hålla?

MP:s Maria Ferm ser alltmer plågad ut för varje gång som hon tvingas försvara den.

När SVT:s Agenda  i går intervjuade henne och tryckte upp ett citat från överenskommelsen på bildskärmen i studion; "Arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta" kändes det som om Ferm helst av allt ville gå hem.

Ett parti som haft en stor del av sin själ i att i varje tänkbart läge argumentera varför apatiska flyktingbarn, papperslösa och asylsökande ska få ökade rättigheter befinner sig nu på de anklagades bänk och associeras med Tobias Billström och polisens id-kontroller.

Vänsterpartiet missar heller aldrig ett tillfälle att beskriva MP som regeringens hantlangare och under lördagens demonstration mot "Reva" i Kungsträdgården i Stockholm blev Maria Ferm enligt flera uppgifter på sociala medier utbuad av delar av publiken.

Miljöpartiet ställer nu nya krav på regeringen för att fortsätta stå bakom uppgörelsen, men utsikterna att få regeringen att göra utlänningslagen mer generös är inte alltför stora. Inte minst mot bakgrund av att många kommunala företrädare för Moderaterna gett uttryck för en rakt motsatt uppfattning.

En inte alltför djärv gissning är att MP i lagom tid inför valet kommer att förklara att uppgörelsen om flyktingpolitiken inte längre gäller, därför att regeringen - enligt MP - inte har levt upp till den.

Sedan återgår allt till det normala och MP kan åter gå i opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".