studio ett tisdag 12 mars

Ny bok om svenska soldater i Afghanistan

Ny bok om svenska soldater i Afghanistan, samtal med Wilhelm Agrell
11 min

Nästa år lämnar Sverige och svenska soldater Afghanistan efter tolv år på plats. Men vad har Sverige egentligen bidragit med, vad kommer det att stå om insatsen i framtida historieböcker? Enliga många bedömare är hela den internationella operationen i Afghanistan ett gigantiskt misslyckande. Och det är också intrycket man får i en ny bok som skrivits av freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell. Hör honom i Studio Ett. 16-timmen

Sveriges insats i Afghanistan gick från att skapa säkerhet i landet till ett krig mot upprorsmakare, men utan att svenska medborgare fick veta något. Regeringen mörkade detta, skriver professor Wilhelm Agrell i sin bok som publiceras idag.

Dagens fråga: Wilhelm Agrell menar också att svenskarna under många inte riktigt visste vad uppdraget i Afghanistan gick ut på, mer än i allmänna ordalag. Vad tycker du; har Sverige gjort någon nytta med sin insats?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".