studio ett tisdag 12 mars

Ny bok om svenska soldater i Afghanistan

11 min

Nästa år lämnar Sverige och svenska soldater Afghanistan efter tolv år på plats. Men vad har Sverige egentligen bidragit med, vad kommer det att stå om insatsen i framtida historieböcker? Enliga många bedömare är hela den internationella operationen i Afghanistan ett gigantiskt misslyckande. Och det är också intrycket man får i en ny bok som skrivits av freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell. Hör honom i Studio Ett. 16-timmen

Sveriges insats i Afghanistan gick från att skapa säkerhet i landet till ett krig mot upprorsmakare, men utan att svenska medborgare fick veta något. Regeringen mörkade detta, skriver professor Wilhelm Agrell i sin bok som publiceras idag.

Dagens fråga: Wilhelm Agrell menar också att svenskarna under många inte riktigt visste vad uppdraget i Afghanistan gick ut på, mer än i allmänna ordalag. Vad tycker du; har Sverige gjort någon nytta med sin insats?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista