Stängt på Laiki Bank i Nicosia i dag. Foto: AP Photo/Petros Karadjias/Scanpix

Osäkert i "bolagsparadiset" Cypern

Osäkert i "bolagsparadiset" Cypern
8:48 min

Svenska skatteverket uppskattar att över 11 miljarder kronor undanhållits svensk beskattning från 2007 till 2012 genom att placeras i bolag i Cypern. Ofta handlar det om så kallade brevlådeföretag utan egentlig verksamhet i Cypern. Skatteverket räknar med att det är cirka 5000 bolag som är placerade i Cypern och har svenska ägare. För Skatteverket är det svårt att få fram information från de cypriotiska myndigheterna om bolagen och det gör att det är svårt att få veta om några uttag görs i bolagen av de i Sverige skattskrivna personerna som därmed borde betala skatt på uttaget i Sverige. I och med osäkerheten i Cypern är det nu många som vill ha hjälp med att flytta sina bolag från Cypern till Sverige. Det berättar Kent Andersson som är skattechef på Erik Penser bank Aktiebolag. Han medverkar i ett samtal med Katrina Björk som är chef för Skatteverkets riksinsats för utlandstransaktioner.

Igår röstade Cyperns parlament nej till det första förslaget  om en sparskatt och nu söker man lösning med hjälp av Ryssland bland annat - ryssarna är intresserade av gasfynd och hamnar. Vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning, Malcolm Dixelius, Rysslandskännare och frilansjournalist och Staffan Riben, konsult inom oljeindustrin medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".