Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Insatserna höjs i spelet om migrationsöverenskommelsen

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 12.32
Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Röstläget blir allt högre i diskussionen av vad regeringen och Miljöpartiet egentligen kom överens om när de teckande den "historiska" överenskommelsen om migrationspolitiken för två år sedan.

Miljöpartiet satsar hårt på att få regeringspartierna att gå med på att göra innebörden i begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" (en grund för uppehållstillstånd) mer generös.

Språkröret Gustav Fridolin talar om en djup förtroendekris och beskriver det som om att diskussionen kring synnerligen ömmande omständigheter är en av de "bärande punkterna" i överenskommelsen.

Men det som står i överenskommelsen är följande: "För det fall det av den pågående kartläggningen av bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter framgår att bestämmelsen tillämpats på ett annat sätt än vad lagstiftaren avsett, är regeringen och Miljöpartiet beredda att hitta en långsiktigt hållbar lösning som möjliggör att uppehållstillstånd beviljas de kategorier som enligt kartläggningen oavsiktligt hamnat utanför tillämpningsområdet för bestämmelsen."

Det syftade på den då pågende kartläggningen som var klar två månader senare, och  frågan gäller nu hur man ska tolka resultatet av den.

Regeringen biter sig fast i utredarens slutsats att begreppet synnerligen ömmande omstänigheter "numera tycks ha den undantagskaraktär som avsetts" medan MP fäster sig vid att organisationer som Röda korset och Barnombudsmannen är kritiska till tillämpningen av den nya lagen.

Och nu har parterna gått in i ett politiskt chicken-race . MP kräver fortsatta samtal på partiledarnivå men regeringen, som är splittrad i migrationsfrågan och som som företräds av Moderaterna, säger nej. Ska någon vika sig till slut? Eller spricker överenskommelsen?

Kanske lika skönt för alla inblandade nu när de börjar närma sig ett val. Bara man själv slipper bli utpekad som skyldig för att inte hålla ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".