Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
1 av 5
Föräldern Tine Fink (till höger) har idag alternativ skola för sin dotter och fyra av hennes klasskompisar. Lena Selander Bitsch har sitt pass på torsdag. Foto: Jenny Sanner Roosqvist /Sveriges Radio.
2 av 5
Sammanlagt runt 60 000 danska lärare drabbas av lockouten. Konflikten gäller lärarnas arbetsvillkor. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Läraren Karima Kirkegaard hoppas att arbetsgivaren ska lyssna på lärarnas önskemål och tycker att det är viktigt att inte villkoren försämras, då kommer ingen att vilja bli lärare, säger hon. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
7-åriga Andrea Selander Bitsch fick inte gå till skolan idag utan hem till en klasskompis. Mamma Lena Selander Bitsch tror att regeringen måste ingripa för att skolkonflikten ska kunna lösas. På torsdag är det deras tur att vara hemma med fem av klassens barn. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Lek, träna på att läsa och skriva och ett besök på biblioteket är dagens aktiviteter för Andrea Selander Bitsch (längst till höger) och hennes fyra klasskamrater idag. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Studio ett tisdag den 2 april 2013

Tiotusentals lärare i lockout i Danmark

Samtal med Jenny Sanner Roosqvist, Filip Flores och Metta Fjelkner
15 min

I dag är många elever i danska skolor utan lärare sedan en konflikt brutit ut i den danska folkeskolan, motsvarigheten till svenska grundskolan. Det är arbetsgivaren, de danska kommunerna, som har lockoutat 60.000 lärare och närmare 900.000 elever står idag utan undervisning. Konflikten handlar bland annat om lärarnas arbetstid. Sveriges Radios Norden-korrespondent Jenny Sanner Roosqvist har träffat lockoutade lärare och barn som inte går gå till skolan. Hör också Filip Flores, rådgivare åt danska regeringen och Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".