Stefan Löfven och Carin Jämtin. Vad är det egentligen de har beslutat? Foto: Claudio Breciani/Scanpix.

Det dunkelt sagda: helt avgörande

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, sade Esaias Tegnér för 200 år sedan.

En sanning också i dag men när det gäller Socialdemokraternas beslut att låta kommunerna få ett "avgörande inflytande" över vilka privatägda skolor som ska få starta, är det snarare väldigt genomtänkt att vara just så dunkel som möjligt.

De socialdemokrater som velat ha en tuffare linje mot vinster i välfärden än vad partiledningen velat (Tobias Baudin LO t ex), tolkar formuleringen som en möjlighet till veto för kommunerna och röstade ja till kompromissen. Medan partiledningen (Stefan Löfven, Carin Jämtin m fl) värjer sig från ordet veto och talar i stället om att det är ett gemensamt ansvar för staten och kommunen.

Tolkningen av vad ett "avgörande inflytande" innebär i realiteten kommer att fortsätta ända tills det i en fjärran framtid kanske blir en ny lagstiftning på området.

En lagstiftning som i så fall kan bli verklighet först efter att Socialdemokraterna vunnit regeringsmakten och sedan kommit överens med framtida samarbetspartner om hur lagen ska se ut. Och av de partier som finns i riksdagen i dag är det endast Vänsterpartiet som skulle kunna tänkas ställa upp på ett kommunalt veto.

Så att ett veto skulle förverkligas inom en överskådlig framtid är därför svårt att se just nu, däremot lyckades partiledningen genom att gå med på formuleringen om "avgörande inflytande" hindra en uppslitande omröstning på kongressen.

Det dunkelt sagda kan i politiken vara av en helt avgörande betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".