1 av 7
Pensionären Kaja Loim är i saluhallen för att köpa svinlever som hon ska göra pastej av, det är billig mat . Hon har svårt att klara sig på sin pension och får ekonomisk hjälp av sina barnbarn som jobbar i Finland. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 7
Styckdelar och inälvsmat är billigt i saluhallen. Svinlever kostar 2 euro kilot. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 7
Möbeltillverkaren Standard gör exklusiva möbler till bland annat hotell och har blivit mer konkurrenskraftig efter den ekonomiska krisen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 7
Vissa av möblerna spraymålas för hand. I dag har de anställda på Standard samma lön, eller högre, som de hade innan den ekonomiska krisen. Trots 15 procents lönesänkningar. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
5 av 7
Kaja Koovit är ekonomijournalist och chef för ekonomiredaktionen på tidningen Postimees. Hon säger att landet går bra, mycket tack vare euron som gett ökade investeringar och ökad export. Men att det är många i befolkningen som inte märker det ännu eftersom konsumentpriserna har gått upp och lönerna sänktes i samband med krisen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
6 av 7
Priit Tamm är styrelsemedlem och marknadsansvarig på möbelföretaget Standard som nu nästan uteslutande tillverkar möbler för export. Det gäller att bredda marknaden konstaterar han. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
7 av 7
En färsk undersökning visar att många ester kan tänka sig att flytta utomlands för att jobba. I dag är medellönen runt 7 500 kronor i månaden före skatt, men många ester tjänar bara runt 5 000 och en del så lite som 3 500 kronor i månaden för ett heltidsarbete. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Kluvet Estland på väg ut ur finanskrisen

6:20 min

För drygt två år sedan infördes euron som valuta i Estland. Förhoppningen var att fler utländska företag skulle vara villiga att investera i landet i efterdyningarna av finanskrisen. Då den innebar stora neddragningar på till exempel löner. I dag går det bra för Estland, de utländska investeringar har ökat, liksom den viktiga exporten. Men samtidigt är landet kluvet, mellan de som vunnit på utvecklingen och de som ännu inte ser någon förbättring. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Efterföljande samtal med Studio Ett:s EU-reporter Susanne Palme och Anders Paalzow, rektor Handelshögskolan i Riga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista