17-åriga Ruth överlevde kidnappning och tortyr

11 min

Sedan 2009 har tusentals eritreaner på flykt kidnappats och torterats av kriminella nätverk i den laglösa egyptiska Sinaiöknen. Anhöriga till fångarna i bland annat Sverige pressas på hundratusentals kronor. Frågan har diskuterats i EU-parlamentet och nyligen kom Amnesty International med en rapport om kidnappningarna. Ändå har ingen agerat med kraft för att stoppa människohandeln som blivit en mångmiljonindustri.

Eritreanska Ruth är den första personen som kommit till Sverige efter att ha överlevt mardrömmen i Sinai. Hon var bara sexton år när hon kidnappades. Ruths mamma Gennett som bor i Sverige tvingades då låna ihop 160 000 kronor för att rädda dotterns liv. En tidig marsmorgon på Arlanda väntar Gennett tårögd på att få träffa sin dotter igen. Hör reportage av frilansjournalisterna Anne Markowski och Sara Torsner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista