1 av 2
Efter att ha blivit sexuellt trakasserad på nätet tog 15-åriga Amanda Todd sitt liv i oktober förra året. Foto: Privat.
2 av 2
Ett anonymt nätverk misstänks ha lurat unga tjejer att visa sina kroppar på nätet. Här är en skärmdump där 15-åriga Amanda Todd syns på bild i deras hemgjorda "nyhetsprogram" från vintern 2010. Foto: Måns Mosesson/Sveriges Radio.

Nya lagar kring nättrakasserier i Kanada

Mammorna har omvandlat sorgen till politisk kamp
8:22 min

I Kanada har mobbning över nätet den senaste tiden hamnat högt upp på den politiska agendan, efter att två unga flickor, Amanda Todd och Rehtaeh Parsons, tagit sitt liv då de blivit uthängda på elektronisk väg. Efter att ha träffat mammorna till de båda flickorna lovar premiärminister Stephen Harper nu att skyndsamt se över hur trakasserier som sker på nätet ska kunna förhindras. Provinsen Nova Scotia har redan gett sin polis större befogenhet att exempelvis beslagta datorer och mobiltelefoner som misstänks användas för att mobba. Sveriges Radios korrespondent Måns Mosesson har mött mammorna som omvandlat sorgen efter sina döttrar till politisk kamp. Reportage Måns Mosesson.

 

I går presenterade den svenska regeringen en satsning mot näthat. Ungdomsstyrelsen får 4 miljoner kronor för att insatser mot kränkningar, trakasserier och hot på nätet. Hör Sveriges jämställdhets- och ungdomsminister Maria Arnholm och nätforskaren Marcin de Kaminski i ett efterföljande samtal.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".