1 av 3
Utz Berlin är präst i tyska försvaret, Bundeswehr. Där ville man länge inte kännas vid de psykiska problem som soldaterna drabbades av, säger han. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
2 av 3
Peter Zimmermann, psykiatriker i Bundeswehr, är överraskad över det stora antalet soldater som lider av psykiska skador efter utlandstjänstgöring. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Kai Köhler, har tjänstgjort i Kosovo och Afghanistan. Ett år efter hemkomsten är den psykiska belastningen fortfarande påtaglig. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Psykisk ohälsa bland veteraner

"Var fjärde återvänder med psykiska problem"
12 min

De internationella militärstyrkorna förbereder sitt uttåg ur Afghanistan. Till slutet av nästa år ska tillbakadragandet vara avslutat. Vad som händer med alla de utländska soldater som har tjänstgjort talas det, efter mer än ett decennium, fortfarande ganska tyst om. I Tyskland visar nya studier att var fjärde soldat återvänder från sin tid i Afghanistan med psykiska problem. Det är betydligt fler än vad den tyska försvarsmakten hittills har uppskattat. Reportage av Daniela Marquart.

 

Efterföljande samtal om situationen i Sverige. För här finns förstås också tusentals soldater som varit ute på uppdrag, i Afghanistan och andra länder. Just nu finns över 800 svenskar ute i internationella insatser. Över 100 000 svenskar har tjänstgjort utomlands sedan mitten av 1950-talet. Hur många av dem som mår psykiskt dåligt efter sin hemkomst finns det ingen statistik över. Trots att Sverige sedan januari 2011 har en ny lag som förstärker vikten av Försvarsmaktens omhändertagande av veteraner, finns det mycket kvar att göra. Hör Mikael Persson, veteran med flera utlandsmissioner i bagaget, Klas Eksell, ställföreträdande personaldirektör på Försvarsmakten och Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".