Chefsåklagare Håkan Nyman, riksåklagare Anders Perklev och överåklagare Björn Ericson. Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Erik Mårtensson, Yvonne Åsell/Scanpix Montage: Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 31 JULI

Bergwall friad från alla åtta morddomar

16-timmen: Samtal med bland annat Sture Bergwall
17 min

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har i dag friats från mordet på femtonårige Charles Zelmanovits. Det var den sista och åttonde av morddomarna som Bergwall nu friats från.

– Det här måste bedömas som ett stort misslyckande för rättsväsendet, konstaterade riksåklagare Anders Perklev tidigare i dag.

Bergwall har varit dömd för åtta mord som han erkänt sig skyldig till, men erkännandena var falska och efter resningsprövningar är han är nu frikänd i samtliga domarna.

– Det har varit tufft, och i dag har det varit väldigt känslosamt. Att åtta fällande domar har rivits upp, det är oerhört stort och omtumlande, sa Sture Bergwall till Ekot. Hans advokat Thomas Olsson har sagt att nästa steg nu är att få Bergwall friskförklarad och utskriven från rättspsykiatrisk vård vid Säter sjukhus.

Hör Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick och Björn Ericson, överåklagare i 16-timmen. Advokat Thomas Olsson, Jan Guillou, debattör och medicinalråd Karl-Otto Svärd. Samt Christer van der Kwast, åklagare som drivit samtliga mordfall, Ulf Stridbeck, professor i straffrätt vid Oslo Universitet och Susanne Nyberg, chefsöverläkare på Säters Sjukhus i 17-timmen.

Dagens fråga: Nu under förmiddagen blev det klart att åklagare lägger ned även det sista mordåtalet mot Thomas Quick, numera Sture Bergvall. Det innebär att den man som beskrivits som den värsta seriemördaren i svensk rättshistoria inte längre misstänks för att ha begått ett enda mord. Hur kunde det hända?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".