1 av 2
Utanför Stockholms stadshus protesterade bland andra Sonja Stark, Justus Hörberg och Susanne Hörberg. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Houvinen, verksamhetschef Lunaskolorna och Ulrika Lorentzi, till vardags utredare på Kommunal men också mamma till en pojke som behöver extra stöd. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.

Föräldraprotest - stödbehovselever drabbas

Samtal med Anna Houvinen, Lotta Edholm (FP) och Ulrika Lorentzi
15 min

På flera håll i landet har många kommuner minskat eller helt tagit bort det belopp som ges till barn med särskilda behov. Det innebär mindre pengar till de skolor som är specialiserade på att ta emot elever som anses behöva mer stöd och som tidigare beviljats tilläggsbeloppet.
I dag protesterar upprörda föräldrar vid Stockholms stadshus. Vår reporter Anna-Karin Ivarsson finns på plats tillsammans med arga elever och föräldrar.
Femtio rektorer i Uppsala protesterar mot att kommunen dragit ned på stödet till elever som har stora behov för att klara undervisningen. En av orsakerna som politikerna anger är att dessa elever ska integreras i vanliga klasser.

Hör Anna Houvinen, verksamhetschef Lunaskolorna, skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) och Ulrika Lorentzi, till vardags utredare på Kommunal men också mamma till en pojke som behöver extra stöd.

Dagens fråga: Ska elever med särskilda behov integreras i vanliga skolklasser eller bör de gå i särskilda skolor?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".