1 av 6
Doroteaupproret samlade in 25 000 namnunderskrifter. Det ledde fram till den första folkomröstningen i ett landsting någonsin. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
2 av 6
Ambulansen i Åsele såldes på Blocket och byttes ut mot en akutbil när landstinget skulle spara pengar. Så här ser akutbilen ut i dag. Foto: Erpo Heinolainen/SISU Radio.
3 av 6
De fyra vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea drogs in i februari 2012. Nu är de ersatta med två platser på äldreboendet. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
4 av 6
Vårdplatserna ska tillbaka till sjukstugan anser Doroteaupproret. Det är en av frågorna som avgörs i folkomröstningen. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
5 av 6
Tidigare distriktssköterskan Eva Söderström i Dorotea är en av ockupanterna som drivit igenom folkomröstningen. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
6 av 6
Anitha Westerlund, Disa Lindberg och Urban Larsson från Doroteaupproret håller tummarna inför folkomröstningen. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.

Oklart vad omröstningen i Dorotea ska leda till

8:24 min

På söndag är det för första gången folkomröstning i ett landsting. Det sker i Västerbotten. Frågan gäller om Åsele ska få tillbaka sin ambulans, och om Dorotea ska få tillbaka fyra vårdplatser på sjukstugan. Kampen om vården står i inlandet, men den kommer att avgöras vid kusten. Det är nämligen där de allra flesta väljare bor. Utan 50 procents valdeltagande tänker landstinget inte ta någon hänsyn till valresultatet. Galet, anser flera statsvetare då vare sig valet till EU-parlmentet eller kyrkovalet når upp till det valdeltagandet. Reporter Agneta Johansson och Anna Burén, i samarbete med SR Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista