1 av 4
Hannes Wallin och Sofia Lundberg protesterar mot planerana på att anlägga en vindkraftpark i Hake fjord utanför Göteborg. De menar att förslaget är dåligt underbyggt och att det finns många frågetecken. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Det är i den här miljön som Göteborg energi vill etablera en vindkraftpark med 15 vindkraftverk, upp till 190 meter höga. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Kia Andreasson är miljöpartist och en av dem som hårdast driver förslaget om en vindkraftpark i Hake fjord. Hon är ordförande i både miljönämnden och Göteborg energi som vill bygga parken. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Här är en skärmdump från Göteborgs energi hemsida som visar hur vindkraftparken kan komma att se ut om man betraktar den från Fotö i Öckerö kommun. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.

Strid om vindkraftpark i Göteborg

9:16 min

Det har byggts många vindkraftverk i Sverige de senaste fem åren. Vid 2012 års utgång fanns 2 345 vindkraftverk runt om i landet. På grund av låga energipriser förväntas utbyggnadstakten plana ut framöver. Men det finns även andra faktorer som kan påverka vindkraftbyggandet. Till exempel om det finns en stor folklig opinion mot projektet. I Göteborg pågår just nu en infekterad debatt kring en planerad havsbaserad vindkraftpark. Göteborg energi vill ha tillstånd till att bygga 15 vindkraftverk som är upp till 190 meter höga. Det är lika högt som Sveriges högsta byggnad, Turning Torso, i Malmö. Placeringen är tänkt i innerskärgården mitt emellan de farleder som går in till Göteborg. Men flera remissinstanser pekar på miljörisker med den föreslagna placeringen. Boende protesterar också eftersom man anser att skärgårdsmiljön förstörs. Reportage av Madeleine Blidberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista