Per Bolund MP, Magdalena Andersson S

Försiktig kreosotdejt för S och MP

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ute på sin första offentliga dejt sedan valet 2010 för att presentera ett förslag om att införa skatt på giftet kreosot. 

Men de tar det försiktigt.

Och trots att Jonas Sjöstedt visat ett så tydligt visat sitt intresse är inte Vänsterpartiet inbjudet.

Det handlar inte om några meningsskiljaktigheter i kreosot-frågan.  Istället handlar det förstås om att S och MP vill visa att de står varandra nära och är något annat än V.

Men Sjöstedt verkar inte så bekymrad.

-Jag är inte särskilt ledsen, säger han till SVT.

Och varför skulle han gråta? Visst vill V regera tillsammans med S (och MP om det krävs), men fram till valet vill partiet vara så fritt som möjligt och kunna gå till frontalangrepp mot vinster inom välfärdssektorn eller mot överskottsmålet i den ekonomiska politiken (och gärna då mot både S och MP).

Allt det som var omöjligt i förra valrörelsen när partiet hade rödgröna överenskommelser att ta hänsyn till. Samtidigt som S och MP ändå upplevde att V skrämde bort mittenväljare.

Vart kreosot-dejten leder kommer att visa sig. De tassar försiktigt i början. Skickar inte ens ett pressmeddelande om själva innehållet i förslaget och samma dag väljer Stefan Löfven att presentera en helt egen S-nyhet från budgeten. Med ett sedvanligt pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista