Anders Borg. Foto: Anders Foghagen/Sveriges Radio

Borg: de fyller plånboken

Räntesnurror, bonusar och nu trixande för att sänka den egna skatten. Anders Borg fortsätter att ha ett tonläge som att utmanar delar av näringslivet.

När han i dag presenterade regeringens förslag om 3:12-reglerna  (som bestämmer hur mycket pengar en företagare kan ta ut som vinst ur sitt företag och därmed betala lägre skatt än om det är lön) lät delar av retoriken som hämtad ur ett antikapitalistiskt demonstrationståg.

"Nuvarande regler har använts för att fylla på plånboken i stället för att investera", hette det på en av bilderna på presentationen och analysen handlade om de PR-firmor, advokatbyråer och revionsföretag som enligt Borg använt sig av nuvarande regelverk för att komma undan skatt, och inte för att utveckla verksamheten.

Enligt regeringen är det endast en cirka procent av företagarna (3600 stycken) som får höjd skatt genom de nya reglerna, fjorton procent får sänkt skatt och resten påverkas inte.

Borg väntade sig ändå inga applåder från näringlivet.

Han såg i stället närmast förväntansfull ut när han konstaterade att han skulle bli förvånad om inte protesterna från procenten som får höjd skatt blir högljudda. 

Han blev snabbt sannspådd.

Första kommentaren via TT kom från revisionsbyråernas branchorganisation FAR som beskriver reglerna som ett "dråpslag" mot företag som vill växa.

Fortsättning lär följa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista