Åh, älskade strid

Det blåser upp till strid i riksdagen om regeringens förslag att höja gränsen för vem som ska betala statlig inkomstskatt.

Alla oppositionspartier är emot och i dag lämnade partierna besked om att de också är beredda att löpa linan ut och stoppa förslaget.

Detta trots att de kommer att behöva bryta ny mark när det gäller hur riksdagen behandlar budgeten för att lyckas och de rödgröna därför kommer därför att anklagas både för att agera i anständighetens tassemarker och för att anpassa sig till Sverigedemokraterna.

I sin regeringsförklaring i går talade Fredrik Reinfeldt om att det finns en traditon i riksdagen av förhandling, ärligt spel och samarbete, och att det handlar om tillit och förtroende. Och i dag använde Anders Borg en del av sin presskonferens kring budgeten till att ondgöra sig över oppositionens planer. I debatt med Magdalena Andersson (S) i Studio Ett lät Borg upprörd.

Men kanske blir slutet ändå gott för alla inblandade.

S får en fråga där de är tydligt emot regeringens skattesänkningar. (De har ju sagt att de inte kommer att riva upp det femte jobbskatteavdraget även om de egentligen är emot det.)

SD får känna att de kan avgöra en fråga.

Regeringen får fritt spelrum att beskriva oppostionen som oansvarig, opportunistisk och beredd till politiskt taskspeleri

Skattesänkningen handlar om tre miljarder (av sammanlagt 24 miljarder i reformer i budgeten) och enligt regeringen bedöms den inte att ge ett enda jobb på kort sikt.  

Kanske kan värt att ta ett nederlag för det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".