1 av 2
Professor Guy Standing från Londons universitet är just nu i Sverige och presenterar sina idéer om ”Prekariatet – den nya farliga klassen” och vad vi bör göra åt det. Foto: Annika H Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Utvecklingsekonomen och britten Guy Standing har skrivit flera böcker om globaliseringen av arbetskraften - orsakerna till den och vad vi bör göra åt utvecklingen. Foto: Annika H Eriksson/Sveriges Radio.

Professor Guy Standing: Prekariatet - den nya farliga klassen

8:08 min

En thailändsk bärplockare i de svenska skogarna, en bilbyggare som blivit av med sitt arbete och istället är hänvisad till kortare vikariat eller en utbildad journalist som tvingas till timanställningar hos olika arbetsgivare år efter år. De tillhör alla tre det som den brittiske professorn Guy Standing kallar för Prekariatet - den nya farliga klassen, som också är titeln på hans bok som precis kommit ut på svenska.

Det handlar om människor som är hänvisade till kortvariga och dåligt betalda arbeten med osäkra anställningsvillkor - och som inte kan hoppas på någon förbättring ens på lång sikt.

Just nu är han på Sverigebesök - på onsdagen i Göteborg, på torsdagen i Stockholm - och föreläser om sina idéer. Vår reporter Annika H Eriksson träffade honom för en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista