1 av 3
Byn Sarakna i Södra Egypten. Foto: Cecilia Uddén/SR
2 av 3
Det muslimska brödraskapet är terrorister, men i vår by samarbetar muslimer o kristna säger Fader Benjamin präst i byn Ezbet Rafael i södra Egypten. Foto: Cecilia Uddén/SR
3 av 3
Fader Kirollos präst i Sarakna. Foto: Cecilia Uddén/SR

Kidnappningsvåg i Egypten

9:14 min

En kidnappningsvåg i Egypten har de senaste månaderna drabbat landets (kristna) koptiska minoritet. I somras, efter att den förre presidenten Mursi avsatts och hundratals islamister dödades i den blodiga stormningen av bördraskapets protestläger, fick de kristna delvis skulden eftersom den koptiske påven visat stöd för den så kallade militärkuppen. 41 kyrkor brändes och vandaliserades i södra Egypten. Kidnappningsvågen just nu ser inte ut att ha några politiska eller religiösa förtecken, de kristna är utsatta eftersom de är i minoritet. Men det säkerhetsvakuum som rått i Egypten de senaste tre åren gör att många kristna sätter sitt hopp till general Sisi och till den nya konstitutionen om vilken Egypten i morgon ska folkomrösta. Reporter Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista