Flyktingsamordnare ska pressa ovilliga kommunerna ta emot fler

13 min

Närmare 10 000 personer som har fått permanent uppehållstillstånd bor i dag kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på en kommunplacering. För att fler kommuner ska öka sitt flyktingmottagande har regeringen tillsatt två samordnare, Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping och Gunnar Hedberg (M), tidigare kommunalråd i Uppsala. De ska besöka alla landets län och diskutera olika metoder att få fram bostäder åt flyktingarna. I uppdraget ingår också att sätta press på de kommuner som är mest ovilliga att ta emot flyktingar, enligt integrationsminister Erik Ullenhag bland andra Danderyd, Tyresö, Vellinge och Kungsbacka.

Samtal med Lars Stjernkvist(S), kommunalråd i Norrköping, Gunnar Hedberg (M), riksdagsledamöt och tidigare kommunalråd i Uppsala och Ulrika Landergren (FP), ansvarigt kommunalråd i Kungsbacka.

Dagens fråga: Att regeringen sänder ut två erfarna kommunpolitiker för att övertyga ovilliga kommuner att ta emot flyktingar - är det rätt väg att gå, tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista