1 av 2
Spårvägsmotståndarna i För Nya Lund; fr v Cecilia Nelson, fd konsthallschef, Tove Persson, fd bibliotekschef, Anne Landin, professor, Sverker Oredsson, pensionerad professor och fd kommunstyrelseordförande (FP) i Lund. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Helmfrid (m) vid Clemenstorget i Lund – härifrån ska spårvagnen gå. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Spårvägsmotståndarnas parti

6:57 min

I Lund presenterades idag ett nytt parti, För Nya Lund, vars stora mål är att stoppa spårvägssatsningen som politikerna i fullmäktige är överens om. Det nya partiet leds av en riktig elit, här finns en bibliotekarie, en konsthallschef, två professorer och en f d ordförande i Lunds kommunstyrelse. De nuvarande politiska partierna i Lund vill alla ha en spårväg mellan centrum och det nya området Brunnshög, där det är tänkt att forskningssatsningen ESS ska sysselsätta många tusen personer. Men nu utmanas de alltså av det nya partiet, som tycks ha stöd av många lundabor. Spårväg är för dyrt, för oflexibelt och förfular miljön, är det nya partiets argument, enligt ordföranden, pensionerade historieprofessorn Sverker Oredsson. Reportage av Odd Clausen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista