De senaste veckorna har det varit hårda strider mellan ISIS och andra rebellgrupper. Foto: TT.
De senaste veckorna har det varit hårda strider mellan ISIS och andra rebellgrupper. Foto: TT.

Följ med en syrisk rebell hem till mamma efter strider mot Isis

10 min

Runt 1 500 personer har dödats i interna rebellstrider i Syrien, enligt källa från aktivister. Vår korrespondent, Katja Magnusson, har träffat unga syriska rebeller som kommer direkt från en av många frontlinjer och bjuder med henne när de nu ska hem till mamma med tvätten, för att dricka te.

Ambulanser kör i ilfart fram och tillbaka över gränsen mellan Turkiet och Syrien för att hämta skadade. Bredvid den officiella gränsövergången i turkiska Kilis finns en smuggelväg och två killar i leriga kläder kommer springande från andra sidan.

– Kommer ni från Syrien, frågar jag?

Innan vi ens hinner presentera oss säger en av dem att de just kommit från striderna med ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien - en grupp med band till al-Qaida.

Sedan i våras har Isis blivit en radikal maktfaktor framför allt i norra Syrien, gruppen vill införa ett strikt islamiskt styre och har många utländska medlemmar. Aktivister som flytt beskriver hårda straffmetoder som att hugga av händer eller halshuggningar.

Hassan och Muddar i leriga camouflagebyxor tillhör Liwa al-Tawheed en av flera rebellgrupper som sen några veckor strider mot just Isis.

– Det är hårda sammandrabbningar, 24 timmar om dygnet, säger Muddar.

De båda unga männen kommer från Hreitan, en liten stad nordväst om Aleppo. Striderna mellan rebeller pågår nästan hela vägen från Aleppo och hit till gränsen berättar de och vi kommer att fortsätta tills Bashar al-Assad störtats och ISIS lämnat Syrien.

På bara några veckor har nästan 1 500 personer dödats i kampen mellan rivaliserande rebellgrupper.

– Medan de sitter vid sina förhandlingsbord i Geneve betalar vi räkningen i blod, säger Muddar.

De två unga killarna har varit vid fronten i flera månader, men nu har de fått två dagar ledigt. Hassan lyser upp när jag frågar vad de ska göra i Turkiet?

– Jag ska träffa mamma, säger Hassan.

Hassan ber mig följa med hem till hans mamma på te, och när han pratar om sin mamma märks det rätt tydligt att han bara är 21 år gammal.

– Mamma ska laga god mat och sen ska jag tillbaka till kriget, säger Hassan.

Hassan har inte sett sin mamma på flera månader. I bilen på väg till familjen skryter killarna om striderna, de berättar om två krigare från Uzbekistan som de mötte i Syrien, de fattade inte arabiska säger de, de bara följde order från sin emir, att skjuta alla otrogna från fria syriska armen säger Muddar och härmar ett automatvapen

Min familj vet inte att jag ska komma säger Hassan, och skriker till sin lillebror att öppna dörren:

– Åh min dyrbara, ropar Hassans mamma med tårar i ögonen och kan inte sluta pussa sonen på kinderna, sen pussar hon alla oss andra också.

Av de sju barnen är Hassan den ende som deltar i kriget, resten av familjen har flytt hit till Turkiet. Andra släktingar börjar genast ringa för att önska Hassan välkommen hem.

Hassans mamma tar fram en blöt trasa och börjar torka av Muddars leriga skinnjacka, så han ska vara lite renare när han fortsätter vidare hem till sin familj.

Hassans mamma Fatma är glad att sonen kommit hem, men hon förstår inte riktigt vad som hänt de senaste veckorna, och varför Hassans brigad nu strider mot andra rebeller och inte framför allt mot regimens styrkor.

Hon förstår inte heller vilken roll al-Qaida kopplade grupper som Isis spelar i Syrien

– Först trodde vi att de var med oss, men nu vet vi inte vilken sida de står på, säger Fatma.

– Vi trodde de kom för att försvara oss, de är muslimer precis som vi. Men de kan ju inte vara muslimer, varför skulle de då vända sig mot islam och muslimer, undrar Hassans mamma?

Hassans mamma är förvirrad, och kriget är rörigt. Utländska grupper deltar i kriget strider både på rebellsidan och regimsidan.

Allianser skiftar snabbt och de interna striderna mellan olika rebeller skördar just nu ett stort antal dödsoffer.

– Jag vet inte vem som är med vem, säger Hassans mamma igen.

– De har allierat sig med regimen, det är hundra procent säkert, säger den unge rebellsoldaten Muddar, det måste vara så.

Men sanningen är att de unga killarna som just kommit från sammandrabbningarna, också känner sig rätt förvirrade och har svårt att överblicka helheten.

Kriget är rörigt. Utländska grupper deltar i kriget strider både på rebellsidan och regimsidan. Allianser skiftar snabbt och de interna striderna mellan olika rebeller skördar just nu ett stort antal dödsoffer.

I Reyhanli, några timmars resa bort längs gränsen träffar jag Abu Omar, som egentligen heter något annat.

Han är en av de politiska ledarna för islamiska fronten, en allians av flera mycket starka rebellgrupper som är djupt involverade i striderna mot ISIS. Gruppen har stöd bland annat från Saudiarabien.

Abu Omar beskriver ett tvåfrontskrig i Syrien:

– I befriade områden har vi Isis, i regimkontrollerade delar strider vi mot regimen och situationen på marken förändras från den ena stunden till den andra, säger han.

Det finns så många teorier om vad som ligger bakom al-Qaida-lierade gruppernas starka framväxt i Syrien. Den syriska regimen har hela tiden sagt att den stridit mot terrorister.

Brittiska Daily Telegraph hänvisade nyligen till diplomatiska källor som hävdar att den syriska regimen spelar ett komplicerat dubbelspel med al-Qaida anknutna grupper.

Enligt tidningen har regimen köpt olja och gas från al-Qaida-grupperna, och medlemmar i al-Qaida som var fängslade i Syrien har släppts ut, vilket ändrade maktbalansen på marken.

Abu Omar från islamiska fronten tror på den teorin:

– Många av dem som nu leder de här grupperna, satt i syriska fängelser, varför släppte regimen ut dom- för mig är det solklart, regimen har skapat de här grupperna, säger Abu Omar.

Den teorin är mycket omtvistad, och förklarar inte helt varför rebellerna först välkomnade al-Qaida-grupperna och sen vände sig mot dem. Men en sak är säker, rebellernas interna strider gynnar bara en part, säger Abu Omar.

– Det stödjer regimen genom sitt agerande på marken, och vi känner det som att regimen går ut genom dörren och kommer tillbaka in genom fönstret igen, med hjälp av de här grupperna.

Hemma hos den unge rebellen Hassan har hans pappa Mustafa kommit hem, han bara gråter när han ser sin son välbehållen och kan inte prata.

Om två dagar ska Hassan och Muddar tillbaka till kriget, ett krig som hittills lett till mer än 130 000 döda.

De två killarna är ganska bekymrade, över vad som hände, med det som började som fredliga protester:

– Det finns fel i revolutionen, och parasiter som kallar sig för revolutionärer men som bara utnyttjar revolutionen. I revolutionens namn så stjäl de, och gör dåliga gärningar. Det är en liten andel, men problemet är att de förstörde för alla oss revolutionärer, och för alla martyrer som dog de här tre åren, säger Muddar.

Hos Hassans familj ringer telefonen, det är släktingar som vill hälsa honom välkommen hem. En ung kille med glest skägg som sitter i hörnet med en liten platspåse med kläder hans mamma ska tvätta.

Om bara några dagar ska han återvända till frontlinjen, i ett krig som ingen vet utgången av.

– Jag säger åt honom att vara försiktig, men jag skulle inte stoppa honom, säger hans mamma Fatma. Men hon hoppas att han och alla andra söner ska komma tillbaka hem till sina familjer och att kriget ska ta slut.

– Det vi drömmer om är egentligen bara fred och säkerhet, säger Hassans mamma.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista