Åsa Sköld, pressekreterare vid Sverige Åkeriföretag, Kerstin Gustafsson, gatudirektör i Malmö, Milan Obradovic, kommunalråd (S) i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/SR

Fel av kommuner att inrätta miljözoner

7:44 min

Malmös miljözon, som innebär att tunga fordon av äldre modell stängs ute från stadskärnan, är ogiltigt. Kommunen har ingen rätt att fatta ett sådant beslut, har Länsstyrelsen kommit fram till.

Den här typen av beslut ska i stället fattas av Länsstyrelsen, hävdar länsassessor Fredrik Östensson. "Kommuner har rätt att fatta beslut om vissa lokala trafikföreskrifter, men vi kan inte se att den rätten omfattar föreskrifter om miljözon".

Beslutet berör också Stockholm, Göteborg, Uppsala, Helsingborg och Lund, kommuner som också infört miljözoner - troligtvis utan stöd i lagen. Länsstyrelsens besked möts med förvåning, för att inga säga förvirring, av både riksdagens trafikutskott och Transportstyrelsen.

Samtal med Kerstin Gustafsson, gatudirektör i Malmö, Milan Obradovic, kommunalråd i Malmöoch Åsa Sköld, Sveriges åkeriförbund, direkt från Malmö city. Reporter Odd Clausen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista