1 av 3
Nina Rask köper räkor av Ulrik Johansson och Mattias Oliniusson. Foto: Helén Palmqvist Novik/Sveriges Radio
2 av 3
Rune Nilsen ordförande för Svenska Kustfiskarföreningen Väst. Foto: Helén Palmqvist Novik/Sveriges Radio
3 av 3
Vykort från Strömstad. Foto: Carlaförlaget Lysekil

"Som att ta pastan från italienarna"

Helén Palmqvist Noviks reportage om räkans betydelse för Strömstad
6:51 min

Världsnaturfondens rödlistning av nordhavsräkan i förra veckan rörde upp starka känslor hos västkustborna. Medan flera restauranger och en del matbutikkedjor väljer bort den rödlistade räkan, hävdar yrkesfiskarna tvärtom att bestånden är goda. Havs- och vattenmyndigheten och lantbyggdministern Eskil Erlandsson (C) ger också räkan grönt ljus men inom godkända kvoter. 

Vår reporter Helén Palmqvist Novik besökte Strömstad där rödlistningen skakade om hela samhället som bygger en stor del av sin identitet på just räkan och räkfisket. Men nu slår man tillbaka och räkfiskarna tänker miljömärka sina räkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".