Försvarsadvokaten för Sotjis aktivister Alexander Popkov. Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Ukrainas demonstrationer och Pussy Riot-medlemmar gripna i Sotji

Sammandrabbningar i Ukraina, Pussy Riot och lokala aktivister
14 min

Vi börjar med de våldsamma sammandrabbningarna i Ukraina. Nyhetsbyråerna rapporterar om krigsliknande scener på gatorna, sju personer ska ha dödats och över 150 är skadade. Vilka är de senaste uppgifterna om Ukraina som du har? Vad är det som utlöst våldet i dag?

Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Ryssland befinner sig i Sotji där det har också hänt saker i dag. Polisen grep flera aktivister i förmiddags, däribland två av medlemmarna i punkgruppen Pussy Riots, som nyligen benådades efter 16 månader i fängelse för att ha framfört en Putinprotest i en katedral i Moskva. De greps igen drygt 3 mil utanför Sotji.

För de lokala aktivisterna är det vardag att då och då gripas av polis för olika förseelser. Någon fick 15 dagar för att ha svurit, en annan för att ha gjort motstånd mot polis. Vilka är aktivister som kämpar för miljön och migrantarbetare i Sotji . De tillhör rysk medelklass och de flesta har hög utbildning inom sitt område. Maria Persson Löfgren har träffat några av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".