Ugandas president Yoweri Museveni. Foto: Carl Court/TT
STUDIO ETT TISDAG 25 FEBRUARI

Bistånd till Uganda - vilken väg är rätt att gå?

Staffan Sonning, Birgitta Ohlsson och Erik Lysén om Uganda och biståndet
16 min

Igår skrevs lagen under av president Museveni, lagen som kan ge homosexuella i Uganda livstids fängelse om de upptäcks. Samtidigt blir det straffbart att inte ange homosexuella till polisen. Och starka reaktioner från omvärlden har inte låtit vänta på sig, bland annat har Danmark och Norge meddelat en omedelbar omläggning av biståndet till Uganda som en konsekvens av den nya lagen.
Biståndsminister Hillevi Engström (M) menar att Sverige nu ska se över biståndet till Uganda och ett besked hur Sverige ska göra kommer längre fram i vår. Ska Sverige markera kraftigare med sitt bistånd, eller kan det göra saken ännu värre för utsatta homosexuella i Uganda? Kan svenskt bistånd vara en motkraft mot de antihomosexuella strömningar som nu vinner mark.

Samtal med vår korrespondent Staffan Sonning, Birgitta Ohlsson (FP), Sveriges EU-minister och Erik Lysén, internationell chef på Svenska kyrkan.

Dagens fråga: Är det bra att använda biståndet för att försöka påverka ett land?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".