Efter mordförsöket i Malmö

13 min

Upprördheten är stor i Malmö och debatten rasar också i resten av landet efter händelserna på Kristianstadsgatan i Malmö strax efter midnatt, natten till söndag. Det har beskrivits som en nazistattack, men än så länge vill polisen inte bekräfta att det handlar om ett överfall på oskyldiga offer, utan utesluter inte att sanningen kan vara mer komplicerad än så. Hör reportage av Odd Clausen.

En nazistisk avhoppare
Flera gånger under den senaste tiden har nazister varit inblandade i våldsamheter, men varför blir man nazist? Möt Peter Sundin som är avhoppad nazist och föreläser idag om extrema röresler. Hör även Christer Mattsson är expert på högerextremism och grundare av Toleransprojeketet, som varit framgångsrikt när det gäller att öka toleransen och minska rasismen i Kungälvs kommun.

Hur ska den anti-nazistiska kampen föras?
Motdemonstrationer mot nazistiskt våld efter helgens mordförsök i Malmö. Syndikalisterna, Antifacististisk aktion och Revolutionära fronten finns bland arrangörerna för söndagens manifestationer, men var förs den borgerliga antirasistiska kampen? Debatt i studion mellan Linda Nordlund, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet och Liv Marend, generalsekreterare för SAC-syndikalisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista