1 av 8
Max IV är redan på gång på Brunnshög. Någon skylt med ESS finns inte än. Foto: Odd Clausen/ Sveriges Radio.
2 av 8
Eva Dalman, projektchef för utbyggnaden av Brunnshög i Lund. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
3 av 8
Sven Strömberg, vice rektor på Lunds universitet, som är huvudman för Max IV. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
4 av 8
Här bakom växer Max IV fram. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
5 av 8
På ESS i Lund jobbar nu runt 350 personer, fast projektet ännu inte är helt finansierat. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
6 av 8
Sven Landelius, styrelsordförande för ESS AB, tittar på en modell av anläggningen. Än så länge finns den inte på riktigt. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
7 av 8
Mats Lindroos, acceleratorchef, och Sven Landelius, styrelseordförande på ESS, konstaterar att det är full fart trots att det avgörande beslutet inte är fattat. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
8 av 8
Professor Sven Lidin, materialforskare, ser fram emot ESS. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

ESS i Lund väntar på klartecken

7:37 min

Ett av Sveriges största forskningsprojekt väntar just nu på klartecken, som kan få stor betydelse för Lund. Det är European Spallation Source, ESS, som är en gigantisk accelerator ska hjälpa forskarna att undersöka materien med hjälp av neutroner. Satsningen innebär att Lund får en helt ny stadsdel. På Brunnshög byggs redan supermikroskopet Max IV. När både det och ESS är i drift väntas tusentals forskare från hela världen komma dit och jobba. Det fattas fortfarande ett antal miljarder. Reportage av Odd Clausen.

Efterföljande samtal med Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista