1 av 5
Lilla Eslöv med 32.000 invånare, på pendlingsavstånd från Lund och Malmö, förlorar sitt sista huvudkontor. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
2 av 5
Receptionisten och eslövbon Rose-Marie Olsson gillar inte att behöva pendla till Malmö. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
3 av 5
HR- och kommunikationsdirektören Helena Giertz på Felix/Orcla säger att en viktig orsak till malmöflytten är att eslövskontoret blivit för trångt efter att den nya koncernen bildades vid årsskiftet. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
4 av 5
Marknadschefen Maria Tilly gläds att få jobba i Malmö i stället, och det gör de unga medarbetarna på hennes avdelning också, säger hon. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
5 av 5
Kommunalrådet Cecilia Lind(s) i Eslöv sörjer över att Felix, företaget som så intimt förknippas med staden, nu flyttar huvudkontoret. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Från mindre orter till större städer

Företagen lämnar de mindre orterna, reportage och samtal med Staffan Furusten
13 min

Att svenska storföretag flyttar huvudkontoren utomlands är ingen nyhet. Men även inom Sverige finns en liknande utveckling, där stora och halvstora företag flyttar sina huvudkontor från små orter till Stockholm, Göteborg eller Malmö. För en liten kommun kan en sådan flytt bli traumatisk, det är som om orten förlorar sin själ. I förra veckan fick invånarna i Eslöv veta att Felix, företaget som förknippas med den lilla skånska staden i 60 år (eller 140, beroende på hur man räknar) ska flytta sitt huvudkontor till Malmö. En chock för många, eftersom nästan alla i staden jobbat på Felix någon gång eller i alla fall känner någon som gjort det. Frågan är hur vanlig den här trenden är, och vad ett företag vinner och förlorar på att flytta från orten där det alltid funnits till en storstad. Reportage från Eslöv av Odd Clausen och uppföljande samtal med Staffan Furusten, docent vid Handelshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".